Ο Ναζισμός ή Εθνικοσοσιαλισμός ήταν μια ιδεολογία που δημιουργήθηκε και ασκούνταν από το Ναζιστικό Κόμμα και τη Ναζιστική Γερμανία. Αν και οι ρίζες του ιδεολογικά βρίσκονται πίσω στον 19ο αιώνα, εξελίχθηκε μετά τη δεκαετία του ’20, ενώ εφαρμόστηκε από το 1933 με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και μέχρι το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

w24_50417095
Πρόκειται για μια μοναδική εκδοχή του φασισμού που ενσωματώνει τον βιολογικό ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Ιδρύθηκε από στοιχεία του ακροδεξιού γερμανικού εθνικιστικού κινήματος και αντικομουνιστικές παραστρατιωτικές ομάδες που δημιουργήθηκαν μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία κατά των κομμουνιστικών επαναστατών.

99_1

Η ιδεολογία του ναζισμού αναπτύχθηκε πρώτη φορά από τον Anton Drexler και αργότερα από τον Adolf Hitler ως μέσο για να απομακρυνθεί η εργατική τάξη από τον κομμουνισμό. Αρχικά, η πολιτική στρατηγική του ναζισμού επικεντρώθηκε ενάντια στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην αστική και καπιταλιστική ιδεολογία, αρχές που κατά τη δεκαετία του ’30 υποβαθμίστηκαν με σκοπό οι Nazi να κερδίσουν την υποστήριξη των βιομηχάνων. Από τότε, το επίκεντρο της ιδεολογίας μετατοπίστηκε σε αντισημιτικά και αντιμαρξιστική θέματα, προωθώντας τη πολιτική βία, τον μιλιταρισμό και τον πόλεμο. Οι Nazi χρησιμοποίησαν την παραστρατιωτική τους οργάνωση Sturmabteilung, κάνοντας επιθέσεις στους αντιπάλους τους, ιδιαίτερα στους κομμουνιστές, στους Εβραίους και στους σοσιαλδημοκράτες. Ο Hitler και οι Nazi ανοιχτά προώθησαν τον επεκτατισμό στην Ανατολική Ευρώπη προβάλλοντας τον ως δημιουργία ζωτικού χώρου για Γερμανούς αποίκους που θα δημιουργούσαν ένα μεγαλύτερο Γερμανικό έθνος.

bundesarchiv_bild_183-2007-0329-501_reichsgrc3bcndungsfeier_schulklasse

Ιδεολογικά, ο Ναζισμός υποστήριζε την υπεροχή της Άριας φυλής έναντι όλων των υπόλοιπων φυλών. Θεώρησαν πως η πρόοδος της ανθρωπότητας ήταν άρρηκτα εξαρτημένη από την Άρια φυλή και πίστευαν ότι αυτή θα διατηρούσε την κυριαρχία της μόνο εάν διατηρούσε τη καθαρότητα της. Υποστήριζαν πως οι Εβραίοι ήταν η μεγαλύτερη απειλή της Άριας φυλής, μια παρασιτική φυλή που συνδέονταν με διάφορες ιδεολογίες προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαιώνισή της, όπως ο καπιταλισμός, ο διαφωτισμός, η εκβιομηχάνιση, ο φιλελευθερισμός, ο μαρξισμός, η δημοκρατία και ο συνδικαλισμός. Εκτός από τους Εβραίους, αυτή τη καθαρότητα της φυλής απειλούσαν οι Ρομά, οι σωματικά ή διανοητικά ανάπηροι, οι ομοφυλόφιλοι, οι μαύροι και γενικά οποιαδήποτε μειονότητα ή κοινωνική ομάδα με ιδιαιτερότητες.

cd1742af47c0e8968891ecd01cc6fbca

Κατά επέκταση, η ίδια ιδεολογία εφαρμόζονταν και στα οικονομικά θέματα. Ο Hitler υποστήριζε την άνευ όρων ισότητα στις ευκαιρίες, ισότητα ενώπιον του νόμου και πλήρη νομικά δικαιώματα για όλους τους άνδρες της Άριας φυλής στη Γερμανία ως βασική αρχή του γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού. Σκόπιμα απέκλεισε από αυτές τις αρχές όσους θεωρούσε κατώτερους και απέρριψε την ιδέα της καθολικής ανθρώπινης ισότητας.

Visit allwallpapersfree.blogspot.com

Τα κύρια στοιχεία του ναζισμού έχουν κριθεί ως καθαρά ακροδεξιά. Ο Hitler ως κύριος ακόλουθος του ναζισμού στο βιβλίο του, «Ο Αγών μου», επιτέθηκε τόσο στην αριστερή πολιτική της χώρας όσο και τη δεξιά, κατηγορώντας τους αριστερούς για πράξη προδοσίας εναντίον της Γερμανίας όταν αυτοί υπέγραψαν τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και τους δεξιούς για δειλία, καθώς δέχτηκαν τον αφοπλισμό της χώρας ως όρο των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν επίσης αντίθετος στην ιδέα της δημοκρατίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την τυπική πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης μετά την άνοδό του στην εξουσία.

newego_LARGE_t_1101_53693805

Για τον Τομέα Έρευνας,
Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου