Ένας μικρός παράδεισος αποτελούμενος από  νησιά που προέρχονται μέσα από την  θάλασσα λόγω των ηφαιστειακών εκρήξεων είναι τα νησιά Γκαλαπάγκος που βρίσκονται βορειοδυτικά της Νότιας Αμερικής.

 

Αποτελούνται από 13 κύρια ηφαιστειακής προέλευσης νησιά, άλλα 6 μικρότερα νησιά και 107 βράχους και νησάκια. Μόνο 5 από τα νησιά κατοικούνται: Baltra, Floreana, Isabela, San Cristobal και Santa Cruz. Το πρώτο νησί θεωρείται πως σχηματίστηκε 5 έως και 10 εκατομμύρια έτη πριν, ως αποτέλεσμα της τεκτονικής δραστηριότητας. Τα νεότερα νησιά, Isabela και Fernandina, διαμορφώνονται ακόμα, μέσω της πιο πρόσφατης ηφαιστειακής έκρηξης τον Απρίλιο του 2009.

Galápagos - Expedición

 

Η περιοχή που καλύπτουν τα νησιά Γκαλαπάγκος, μαζί με τα νερά που τα περιβάλλουν, σχηματίζουν μια επαρχία του Ισημερινού, ένα εθνικό πάρκο και ένα τεράστιας σημασίας βιολογικό θαλάσσιο καταφύγιο. Η κύρια γλώσσα στα νησιά είναι τα ισπανικά, ενώ έχουν πληθυσμό λίγο παραπάνω από 25.000 κατοίκους. Επίσης, είναι φημισμένα για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους. Το Εθνικό Πάρκο του Ισημερινού, που καλύπτει το 97% του αρχιπελάγους, έχει αναγνωριστεί από την Unesco ως παγκόσμια κληρονομιά.

“Τα μαγικά νησιά”, έτσι χαρακτηρίστικαν από τους πρώτους ναυτικούς που τα επισκέφτηκαν. Τα έβλεπαν να αναδύονται ξαφνικά μέσα από την ομίχλη, να εμφανίζονται από το πουθενά στο ανοιχτό πέλαγος και τα θεωρούσαν μαγικά. Ένας άλλος μύθος λέει ότι αυτή την ονομασία τούς την έδωσαν οι Ισπανοί ναύτες που πρωτοεπισκέφτηκαν την περιοχή τον 16ο αιώνα. Έβλεπαν από μακριά τα καράβια να εξαφανίζονται εξαιτίας των ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων, όμως πίστευαν ότι η Γη ήταν εκείνη που εκινείτο και όχι τα καράβια! Σε αυτά τα θαλάσσια ρεύματα του Ειρηνικού ωκεανού οφείλουν τα Γκαλαπάγκος τη σπάνια βιοποικιλότητά τους.

gkalapagos_map

 

Περιέχουν μια πολύπλοκη πανίδα που έδωσε την ιδέα στον Δαρβίνο να διατυπώσει τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Το 1835 ο μεγάλος Άγγλος  έφθασε στα νησιά Γκαλαπάγκος με το πλοίο «Beagle» και άρχισε την εξερεύνηση του παρατηρώντας την τεράστια ποικιλία των ζώων. Μία από τις διαπιστώσεις του ήταν ότι τα ζώα και τα φυτά για να επιβιώσουν προσαρμόζονται στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ο Δαρβίνος ύστερα από μελέτη 24 χρόνων δημοσίευσε το 1859 το γνωστό βιβλίο του Περί της καταγωγής των ειδών. Λέγεται ότι πιθανόν να είχε συναντήσει και κάποια από τις γιγάντιες χελώνες, ένα από τα πιο σπάνια είδη που φιλοξενούν τα νησιά Γκαλαπάγκος, μια και αυτή η χελώνα ζει 200 χρόνια περίπου.

H UNESCO αναγνώρισε τα νησιά Γκαλαπάγκος ως παγκόσμια κληρονομιά το 1978, ενώ αργότερα, το Δεκέμβριο του 2001 αναγνωρίστηκε και ο περιβάλλων ωκεανός. Τα αξιοσημείωτα είδη των νησιών περιλαμβάνουν:

 • Γιγάντια Χερσαία Ιγουάνα,Conolophus subcristatus
 • Θαλάσια Ιγουάνα cristatus Amblyrhynchus (η μόνη ιγουάνα που σιτίζεται από τη θάλασσα)
 • Γιγάντια Χελώνα των Γκαλαπάγκος, γνωστή ως galápago στα ισπανικά, έδωσε το όνομα στα νησιά.
 • Γαλαζοπόδαρη Σούλα
 • Πράσινη Χελώνα των Γκαλαπάγκος, πιθανά ένα υποείδος της Πράσινης Χελώνας του Ειρηνικού,
 • Αγγούρι της θάλασσας, η αιτία των περιβαλλοντικών διαμαχών με τους ψαράδες πέρα από τις ποσοστώσεις αυτής της ακριβής ασιατικής λιχουδιάς Holothuria spp.
 • 13 ενδημικά είδη σπίζας, αποκαλούμενα γενικά σπίζες του Δαρβίνου
 • Σπίζα-Δρυοκολάπτης
 • Πιγκουίνος των Γκαλαπάγκος
 • Κορμοράνος του Χάρρις
 • Γεράκι των Γκαλαπάγκος
 • Τα Θαλάσσια Λιοντάρια (είδος φώκιας), που ζουν στις παγωμένες θάλασσες, είναι παρόντα στα νησιά Γκαλάπαγος λόγω του ψυχρού ρεύματος Humboldt. Βρίσκονται κυρίως στα νησιά Plaza Sur (Πλάσα Σουρ), Santiago (Σαντιάγο) και Fernandina (Φερναντίνα).

 

Οι περιηγήσεις με κρουαζιέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε όλη την άγρια ζωή των νησιών. Ο τουρισμός έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια λόγω του καλού κλίματος της περιοχής.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.