Η νέα μόδα που έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο και έχει διαδοθεί με τόσο μεγάλη ευκολία και τόσο γρήγορα, έχει εκνευρίσει αρκετούς από τους αναγνώστες των διαφόρων site και blog.

Για να σας δώσω να καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ: Πλέον η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι το διαδίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται από αυτό, (για να μην αναφέρω τις περιπτώσεις που έχει ξεφύγει τελείως ο έλεγχος διαχείρισής του), έτσι πολλοί είναι αυτοί που αμέσως έτρεξαν να εκμεταλλευτούν αυτήν την αδυναμία Μιλάω φυσικά για την μόδα των site – blog.

Παλιά για να γράψει κάποιος ένα άρθρο (πόσο μάλλον να ανοίξει μία ιστοσελίδα) έπρεπε να είναι γνώστης της δημοσιογραφίας και πιο συγκεκριμένα του θέματος για το οποίο θα επέλεγε να γράψει και πάνω από όλα να διασταυρώσει την πληροφορία του. Κάτι τέτοιο πλέον δεν γίνεται.

Έχουν ανοίξει υπεράριθμα site με άρθρα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τον »οποιοδήποτε» απλά και μόνο με την ελπίδα να πάρει λεφτά από τις διαφημίσεις. Αλλά πως ένα site μπορεί να πάρει διαφήμιση ή χορηγία; Μόνο αν η σελίδα του στο ίντερνετ έχει επισκεψιμότητα. Πως το καταφέρνει αυτό κάποια ιστοσελίδα; Προωθώντας την μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ναι αλλά για να επιλέξει κάποιος να »μπει» στην συγκεκριμένα σελίδα πρέπει να υπάρχει κάτι που να τον ενδιαφέρει ή να του κινεί το ενδιαφέρον.

images

Και έρχομαι έτσι στο σημερινό μου θέμα.

Έχουν φτιαχτεί ιστοσελίδες με άρθρα που μόνο αληθινά δεν είναι. Σου πλασάρουν έναν τίτλο για να σε τραβήξει να μπεις και όταν αποφασίζεις να κάνεις το κλίκ και να διαβάσεις το κείμενο σου πετάγονται ένα κάρο διαφημίσεις από το πουθενά και το άρθρο; ΠΟΥΘΕΝΑ.

Το δεύτερο που κάνουν είναι να κάνουν φτιαχτές ιστορίες όπως π.χ να βγάζουν κάθε εβδομάδα κάποιον διάσημο να έχει πεθάνει ή ακόμη χειρότερα να βγάζουν ιστορίες που δεν υπάρχουν και να προσβάλλουν άτομα υπαρκτά. Κάνουν άνω κάτω κάποιες ζωές μόνο και μόνο για ένα κλικ. Στην συνέχεια κάνουν αναπαραγωγή από άλλα site άρθρα (που αυτό θα πει κανείς ότι δεν είναι τόσο κακό) και τα βγάζουν σαν δικά τους απλά για να προσελκύσουν κόσμο.

Επίσης δημιουργούν άρθρα ή πολλές διαμάχες και ο λόγος τα “κλικ”.

αρχείο λήψης

Ανεβάζουν έρευνες, που δεν έχουν κάνει οι ίδιοι, με το όνομά τους, ψεύτικες ειδήσεις, παίζουν με το μυαλό των αναγνωστών τους για να πουλήσουν. Δεν βγαίνουν έξω για να ψάξουν, δεν ρωτούν για να μάθουν.

Υπάρχουν βέβαια και οι ιστοσελίδες που απλά γεμίζουν τους υπολογιστές μας με ιούς και ακόμη χειρότερα, πίσω από μία καλή εικόνα παρασύρουν μικρούς και μεγάλους με όλες τις έννοιες.

Αλλά όπως προανέφερα και ίσως αρκετές φορές, το πιο συχνό φαινόμενο, είναι του να γράφουν ότι θέλουν που να μην είναι αλήθεια και το άρθρο να μην έχει καμία σχέση με τον τίτλο, τον οποίο διάβασες και αποφάσισες να συνεχίσεις στην ιστοσελίδα.

Νομίζω πως πολλά ακόμη θα μπορούσαν να ειπωθούν για τέτοιου είδους site και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν παρόμοια γνώμη.

Το ίντερνετ έχει εισβάλει τόσο στην ζωή μας, έχει παίξει τόσο με το μυαλό μας που αρκετοί το εκμεταλλεύονται και όχι για την ενημέρωση αλλά για κάποια ΚΛΙΚ.

Για τον Τομέα Έρευνας

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.