Η σημαία ενός κράτους συμβολίζει την ταυτότητα του, στοιχεία της ιστορία του και πίσω από κάθε μια κρύβεται και μια ιστορία.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες ιστορίες από διάφορες σημαίες ανά τον κόσμο.

1) Dannebrog, η σημαία της Δανίας

1

Πρόκειται για την πιο παλιά καταγεγραμμένη σημαία, χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είναι εμπνευσμένη από διάφορες σημαίες των σκανδιναβικών χωρών. Πριν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη σημαία, στην περιοχή χρησιμοποιούνταν αυτή τον Βίκινγκ, μια τριγωνική που απεικόνιζε ένα κοράκι. Σύμφωνα με το θρύλο, η σημαία περιήλθε στην κατοχή της Δανίας κατά τη διάρκεια της μάχης του Λίντανισσε (σημερινό Τάλιν) το 1219. Οι Δανοί ηττώνταν στην σταυροφορία τους στην Εσθονία, όμως μετά από προσευχή έπεσε η σημαία από τον ουρανό. Μετά το θρυλούμενο αυτό γεγονός, ο δανός βασιλιάς Βάλντεμαρ Β’ νίκησε τους Εσθονούς

2) Η σημαία της Ουγκάντα

2

Η σημαία καθιερώθηκε την ημέρα που ανεξαρτοποιήθηκε η χώρα από το Ηνωμένο Βασιλείο, αποτελείτε από 6 ισομεγεθείς λωρίδες σε 3 χρώματα όπου το καθένα αντιπροσωπεύει κατί διαφορετικό. Το μαύρο χρώμα εκπροσωπεί τον λαό της Αφρικής , το κίτρινο την ηλιοφάνεια  και το κόκκινο την αδερφότητα των Αφρικανών ( είναι το χρώμα του αίματος, μέσω του οποίου συνδέονται όλοι οι Αφρικανοί). Ο γκρίζος γερανός στην μέση της σημαίας ήταν στρατιωτικό σύμβολο όταν η Ουγκάντα άνηκε στην Βρετανική αυτοκρατορία.

3) Η σημαία της Νότιας Κορέας

3

Έγινε επίσημη σημαία της χώρας το 1883, ονομάζεται Taegeukgi και σχεδιάστηκε  τον Μπακ Γιονγκ – χιο, τον Κορεάτη πρεσβευτή στην Ιαπωνία.Το λευκό είναι το παραδοσιακό χρώμα της χώρας και συμβολίζει την ειρήνη και την αγνότητα. Το κόκκινο και το μπλε συμβολίζουν τις δύο αντίθετες κοσμικές δυνάμεις, το γιν και το γιανγκ, το καλό και το κακό. Τα τέσσερα τριγράμματα είναι συνδεδεμένα με τις τέσσερις εποχές και είναι τοποθετημένα στη σημαία ως εξής: «Παράδεισος» (καλοκαίρι) επάνω αριστερά, «Νερό» (φθινόπωρο) πάνω δεξιά, «Γη» (χειμώνας) κάτω δεξιά και «Φωτιά» (άνοιξη) κάτω αριστερά. Έτσι γίνεται συμβολισμός του κύκλου των εποχών.

4) Η σημαία του Μπαχρέιν

4

Το κόκκινο χρώμα  αποτελει το παραδοσιακό χρώμα των χωρών του Κόλπου. Το λευκό οδοντωτό σχέδιο με τις πέντε κορυφές συμβολίζει τους πέντε στύλους του Ισλάμ. Οι αρχαιότερες γνωστές σημαίες του Μπαχρέιν ήταν απλώς κόκκινες. Το 1820 το κράτος υπέγραψε συνθήκη με το Ηνωμένο Βασίλειο και στη σημαία προστέθηκε μια λευκή λωρίδα, ώστε να δείχνει αυτήν τη συμφωνία. Το 1932 προστέθηκε μια οδοντωτή άκρη, για να ξεχωρίζει η σημαία από εκείνη των όμορων χωρών της.

Αρχικά η σημαία είχε 28 λευκά σημεία, τα οποία μειώθηκαν σε 8 το 1972.

5) Η σημαία του Μπουτάν

5

Υοθετήθηκε επίσημα το 1972 και είναι από τις ελάχιστες εθνικές σημαίες που έχουν το πορτοκαλί χρώμα ως βασικό που συμβολίζει τον βουδισμό και η δεύτερη χώρα που έχει σαν σύμβολο της ένα δράκο. Ο δράκος είναι ο Druk, μυθικό πλάσμα της βουδιστικής τοπικής παράδοσης   και στα χέρια του δεν έχει μπάλες, αλλά στρογγυλές πολύτιμες πέτρες που συμβολίζουν τον πλούτο της χώρας και την ευημερία των πολιτών του. Εκπροσωπεί την τοπική ονομασία της χώρας, στη θιβετιανή γλώσσα, που είναι «Γη του Δράκοντα».

6) Η σημαία της Μονζαβίκης

6

Είναι η μόνη εθνική σημαία που χρησιμοποιει για σύμβολο της ένα σύχρονο όπλο, ένα Καλάσνικοφ ΑΚ-47 χαρακτηρίζοντας την αποφασιστικότητα του έθνους για ελευθερία.  Το πράσινο χρώμα συμβολίζει το φυσικό πλούτο, το μαύρο την αφρικανική ήπειρο, το κίτρινο τον ορυκτό πλούτο, το λευκό την ειρήνη και το κόκκινο τον αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία. Το βιβλίο συμβολίζει την εκπαίδευση και το τσαπί τους αγρότες και τη γεωργία. Τέλος, το κίτρινο αστέρι αφορά την αλληλεγγύη του λαού και των σοσιαλιστικών πιστεύω στη χώρα.

7) Η σημαία της Βραζιλίας

7

Έχει τα εθνικά χρώματα της χώρας -πράσινο και κίτρινο- τα οποία διατηρήθηκαν από την προηγούμενη, αυτοκρατορική σημαία. Τα 27 αστέρια στον μπλε κύκλο απεικονίζουν τον ουρανό πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο στις 15 Νοεμβρίου 1889, την ημέρα που ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία. Στο κέντρο αναγράφεται το μότο της χώρας: «Τάξη και Πρόοδος»

8) Η σημαία του Νεπάλ

8

Η μοναδική εθνική σημαία στον κόσμο που δεν έχει ορθές γωνίες, αλλά δύο τρίγωνα, συμβολίζει με αυτά τις βουνοκορφές των Ιμαλαΐων. Αποτελεί έναν συνδυασμό δύο πολμικών επισειόντων μετά συμβόλων της παλαιάς δυναστείας των Ράνα. Οι μπλε άκρες υποδηλώνουν την ειρήνη και την αρμονία , οι οποίες αφθονούν στη χώρα από την εποχή του Βούδα, του οποίου γενέτειρα είναι το Νεπάλ. Το κόκκινο χρώμα αποτελεί ενιαίο σύμβολο του γενναίου πνεύματος του λαού της χώρας, ενώ τα καθ΄ ύψους ενωμένα τρίγωνα, πολεμικοί επισείοντες, υποδηλώνουν αμφότεροι δια των συμβόλων τους την επικρατούσα και σήμερα κύρια θρησκεία της χώρας, που είναι ο Ινδουισμός.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.