Το Παγγαίο όρος εκτείνεται σαν φυσικό όριο και ταυτόχρονα συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών και πρόκειται πραγματικά για ένα βουνό που μπορεί να σε μαγέψει. Στα βάθη του κρύβει μυστικά και θαύματα αφού οι αρχαίοι θρύλοι έλεγαν πως στα δάση του κατοικούσε ο θεός Διόνυσος. Τα περίφημα μεταλλεία χρυσού και αργύρου τα οποία βοήθησαν τον Μεγαλέξανδρο στην εκστρατεία του στην Ανατολή, οι δεκάδες βραχογραφίες που αποτελούν αδιάψευστο δείγμα προϊστορικής ζωής και η Μονή Εικοσιφοίνισσας -ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα – συμπληρώνουν την θέση που κατέχει στην ιστορία αυτό το ιστορικό βουνό.

1

Μία επίσκεψη στο Παγγαίο μπορεί να γίνει μια συναρπαστική εμπειρία για τους φυσιολάτρες. Η χλωρίδα του βουνού περιλαμβάνει σπάνια αγριολούλουδα όπως η ακριβοθώρητη κολομπίνα Aquilegia vulgaris με τα μωβ άνθη, τον εντυπωσιακό κρίνο Lilium martagon, ορχιδέες και βιόλες, ενώ στα δάση του ζει μόνιμα ένα τεράστιο πλήθος πουλιών, θηλαστικών, αλλά και χιλιάδες είδη εντόμων. Τα πυκνά, απροσπέλαστα σε κάποια σημεία λόγω της χαμηλής βλάστησης, δάση και οι κορφές με τα λιβάδια σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από τη θάλασσα προσφέρουν στο Παγγαίο μια σειρά από διαφορετικούς, πανέμορφους βιότοπους που σφύζουν από άγρια ζωή.

2

Η ύπαρξη άφθονου νερού σε όλη την περιοχή του βουνού, τα δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων δέντρων, οι μεγάλες εκτάσεις με θάμνους και η χαμηλή βλάστηση, η αλπική βλάστηση και οι περιοχές στους πρόποδες που δεν έχουν καλλιεργηθεί από αμπέλια, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την πανίδα όπως και οι περιοχές κοντά σε χείμαρρους, όπου υπάρχουν βράχια με κοιλώματα και σπηλιές, που παρέχουν καταφύγιο σε πολλά είδη ζώων.

Στα δάση του Παγγαίου μπορούμε να συναντήσουμε αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, λαγούς, αγριογούρουνα και λύκους ενώ υπάρχουν λόγοι να θεωρούμε ότι εδώ ζουν και αγριόγατοι αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του αφού διακρίνεται για την μυστικότητα του. Ενδιαφέρον προκαλεί η ορνιθοπανίδα αφού μπορούμε να δούμε σταυραετούς, κιρκινέζια και γερακίνες ενώ το βράδυ ακούμε τους γκιώνηδες, τους χουχουριστές, πετροπέρδικες και κούκους. Επίσης, εδώ ζουν αμφίβια και ερπετά, με τα πλήθη φιδιών να θεωρούνται αρκετά ωφέλιμα αφού τρέφονται με τρωκτικά που προκαλούν ζημιές στην γεωργία και σε σοδειές των κατοίκων που καλλιεργούν τη γη.

3

Η υψηλότερη κορυφή του Παγγαίου είναι το Μάτι με υψόμετρο 1.956 μέτρα και φτάνοντας εκεί μπορούμε να δούμε περιμετρικά όλα τα χωριά, τη Θάσο και αν ο καιρός είναι καθαρός μπορούμε να διακρίνουμε μέχρι και τη Λήμνο!

4

Πηγές: www.travelbook.gr

Για τον τομέα Βιοτόπων

Γιώργος Ταχμαζίδης, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.