Αγαλματίδια, νομίσματα και όργανα ναυσιπλοΐας που ανάγονται 1.600 χρόνια πριν ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο λιμάνι της Καισαρείας, αποτελώντας την πιο σημαντική ανακάλυψη του είδους τα τελευταία 30 χρόνια.

upl5739dc0a479dd

Οι Ισραηλινοί, Ran Feinstein και Ofer Raanan, ανακάλυψαν τυχαία μπρούτζινα αντικείμενα σε κατάδυση τους τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

Ενημέρωσαν τις αρχές και στη συνέχεια δύτες έφεραν στο φως πολλά αντικείμενα της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, απομεινάρια του φορτίου ενός εμπορικού πλοίου που μετέφερε προφανώς μέταλλα που προορίζονταν για ανακύκλωση.

upl5739dbd56f4b9

Μια μπρούτζινη λυχνία με την εικόνα του θεού του ήλιου Sol, ένα αγαλματίδιο της θεότητας του φεγγαριού Luna, μια λάμπα ομοίωμα της κεφαλής ενός Αφρικανού σκλάβου, θραύσματα μπρούτζινων αγαλμάτων, μια κάνουλα με τη μορφή αγριογούρουνου, άγκυρες και διάφορα όργανα ναυσιπλοΐας, καθώς και δύο ιδιαίτερα σύνολα αποτελούμενα από χιλιάδες αρχαία νομίσματα βάρους 20 κιλών ανακαλύφθηκαν στο μεσογειακό λιμάνι.

upl5739dc2fc8e31

Τα νομίσματα φέρουν τη μορφή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ο οποίος βασίλευσε στο δυτικό μέρος και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι τον θάνατό του το 337, και του Λικίνιου, του αντιπάλου του που βασίλευσε στο ανατολικό τμήμα μέχρι το 324.

Ενωμένα τα μεν με τα δε, τα νομίσματα είχαν πάρει τη μορφή κεραμικής που τα περικλείνει.

upl5739dc40f051e

Σύμφωνα με τον Jacob Sharvit, διευθυντή της θαλάσσιας μονάδας της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, φαίνεται πως το πλοίο εγκλωβίστηκε σε καταιγίδα κατά την είσοδό του στο λιμάνι. Πήρε κλίση και συνετρίβη στα βράχια και στην προκυμαία, αφού είχε προσπαθήσει να ρίξει τις άγκυρες του που έσπασαν από τη δύναμη των κυμάτων και του ανέμου.

«Δεν βρήκαμε το σύνολο του σκάφους όπως εκείνου στο Ισραήλ πριν από 30 χρόνια», δήλωσαν ο Jacob Sharvit και ο αναπληρωτής του, Dror Planer, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων. «Η ανακάλυψη αγαλμάτων από μέταλλο είναι σπάνια, επειδή, στην Αρχαιότητα, τα έλιωναν».

upl5739dc600f482

Το ναυάγιο «διέσωσε» αυτά τα αντικείμενα ανακύκλωσης, σύμφωνα με αυτούς.

Το 2015, 2.000 χρυσά νομίσματα ηλικίας 1.000 ετών ανακαλύφθηκαν από τους δύτες στην Καισάρεια, ο πιο σημαντικός νομισματικός θησαυρός που ήρθε στο φως στο Israel, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων.

Ο Sharvit εξήγησε αυτή τη διαδοχή των ανακαλύψεων από την έλλειψη άμμου στον βυθό του λιμανιού και την αύξηση των αριθμού των δυτών στο σημείο.

upl5739dc1468035

Η Καισάρεια οικοδομήθηκε από τον βασιλιά της Ιουδαίας, Ηρώδη τον 1ο, τον 1ο αι. π.Χ. Σημαντικά ίχνη της ρωμαϊκής και της μεσαιωνικής εποχής αποτελούν ένα από τα θέλγητρα του Israel.

Για τον Τομέα Έρευνας,
Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου