Όσο η τεχνολογία θα αναπτύσσεται κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει   τον πολύτιμο θησαυρό ανά τους αιώνες  εν ονόματι βιβλίο.  Αποτελεί για κάποιους  ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και επηρεάζει σε πολλούς τομείς την  ζωή μας.

Όλοι έχουμε μια ιστορία ένα παρελθόν, ένα μέλλον κάτι που στιγματίζει την πορεία μας  προς τα βήματα της εξέλιξης μας.  Έτσι και κάθε βιβλίο έχει μια ιστορία που το χαρακτηρίζει άλλοτε ο άνθρωπος που το έγραψε, άλλοτε υπό  ποίες καταστάσεις συντάχθηκε.

Τον τίτλο του ακριβότερου βιβλίου που πουλήθηκε ποτέ κατέχει ο Μπιλ Γκέιτς με ένα πρωτότυπο χειρόγραφο που γράφτηκε μεταξύ του 1506 – 1510. Το 1994 έδωσε 30.800.000 δολάρια ( περίπου 49.400.000 σημερινά) για Codex Leicester του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Σήμερα έχουν διασωθεί 20 σημειωματάρια που περιλαμβάνουν σκίτσα, σημειώσεις, ιδέες τα οποία είναι όλα γραμμένα από δεξιά προς τα αριστερά.

ακριβότερο βιβλίο (1)

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου είναι το πιο πολύτιμο βιβλίο στον κόσμο.  Αποτελεί το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε με τη χρήση σύγχρονων μηχανών (1455 αντίτυπα περίπου).  Αρχικά τυπώθηκαν 180 από τα οποία σώζονται 49, μόνο τα 21 είναι πλήρεις και διαφυλάσσονται σε μουσεία, βιβλιοθήκες ή ιδρύματα.

πολυτιμότερο βιβλίο 2

Μια σειρά από τεράστιες πέτρινες πλάκες που βρίσκονται στην Παγόδα Kuthdaw  στο Mandalay της Μιανμάρ δικαίως έχουν τον τίτλο του μεγαλύτερου βιβλίου στον κόσμο, όχι με τη συμβατική έννοια. 700 μαρμάρινες πλάκες και παραπάνω διηγούνται την ιστορία της tipitaka το κεντρικό κείμενο του Θεραβάντα (ή Τεραβάντα) Βουδίσμου. Το 1860 που χτίστηκε η Παγόδα, οι πλάκες ήταν γραμμένες με χρυσό μελάνι και διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους. Κατά τη διάρκεια του 1880 όμως ένα λυπηρό συμβάν έλαβε χώρα, οι Βρετανοί εισέβαλλαν και λεηλάτησαν το μελάνι και τους πολύτιμους λίθους.

μεγαλυτερο βιβλιο 3

Με τις περισσότερες λέξεις και άκρως συναίσθημα ρομαντισμού θεωρείται το Artamene ou le Grand Cyrus γραμμένο το 17ο αιώνα από τη Madeleine de Scudery. Το έργο απαριθμεί 10 τόμους με πάνω από 10.000 σελίδες και 2,1 εκατομμύρια λέξεις.. Το μεγαλύτερο στοίχημα για να δοκιμάσει τα όρια και την αντοχή των πιο υπομονετικών αναγνωστών.

με περισσοτερες λεξεις 4

Έχετε διαβάσει ποτέ βιβλίο με μικροσκόπιο; Αν αυτό σας φαντάζει μακρινό και αστείο ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω το πιο μικρό βιβλίο “Teeny Ted from Turnip Town” του  Malcolm Douglas Chaplin. Τυπωμένο με τη χρήση κρυσταλλικού πυριτίου από τον αδελφό του Robert στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά.  Τόσο μικρό όσο το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας σε σύνολο 30 σελίδων, με μέγεθος 70×100.

Μικροτερο βιβλιο5

Το best seller βιβλίο όλων των εποχών είναι η Αγία Γραφή με πωλήσεις που ανέρχονται στα 5 δισεκατομμύρια αντίτυπα, με πάνω από 394 γλώσσες, με πώληση από την πρώτη μέρα εκτύπωσης του.

best seller 6

Ο λόγος τώρα για το βιβλίο που κρύβει το πιο ‘’φονικό μυστικό’’ , το πιο περίεργο σύγγραμμα στην παγκόσμια ιστορία.  Οι “Σκιές από τον τοίχο του θανάτου”, δια χειρός Ρόμπερτ Κλαρκ Κέτζι  (1874, «Shadows from the Walls of Death») είναι ένα “διαφορετικό” βιβλίο με θέμα το θάνατο, χωρίς να διαπραγματεύεται το θέμα του θανάτου αλλά τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αρσενικού. Την εποχή που ζούσε ο Κέτζι οι ταπετσαρίες στους τοίχους είχαν ένα βασικό συστατικό ιδιαίτερα τοξικό αρσενικό και τοξική κόλα, θανατηφόρα για την υγεία των ανθρώπων οι οποίοι πέθαιναν  από δηλητηρίαση μέσα στα σπίτια τους χωρίς να γνωρίζουν την αιτία. Ο πρώτος που σκέφτηκε την αιτία ήταν ο γιατρός Κέτζι. Για να αποδείξει σε όλους ότι το πόρισμα του ήταν σωστό συγκέντρωσε εκατοντάδες τέτοιες ταπετσαρίες τις οποίες έδεσε στο βιβλίο ‘’Σκιές από τους τοίχους του Θανάτου’’ τα οποία έστειλε σε βιβλιοθήκες των ΗΠΑ ενώ ενημέρωσε και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις αρχές για τον υγειονομικό κίνδυνο.Όσοι πιο τολμηροί φυλλομετρούσαν τις σελίδες του σύντομα παρουσίαζαν πονοκέφαλο, σωματικούς πόνους, πυρετό, διάρροια, τριχόπτωση, αποχρωματισμό του δέρματος, σπασμούς ίδια συμπτώματα με όσους δηλητηριάζονταν μέσα στο σπίτι τους από τις ταπετσαρίες τους. Πλέον διασώζονται μόνο δύο από αυτά τα οποία φυλάσσονται σε ειδικές προθήκες στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κάτω από αυξημένα μέτρα ααφαλείας  καθώς μετά  από δύο ολόκληρους αιώνες μετά τη “συγγραφή” τους, τα βιβλία αυτά παραμένουν ιδιαίτερα τοξικά, ενώ το εξώφυλλο αλλά και όλες οι σελίδες είναι πλέον τυλιγμένες με ειδική επένδυση και ποτέ εώς σήμερα δεν κατάφερε κανείς να το διαβάσει όλο, για τους πιο ριψοκίνδυνους που θέλουν να φτάσουν το ρεκόρ ανάγνωσης του μπορεί να ζητηθεί άδεια από την πρυτανεία και να ξεκινήσει την περιπέτεια ανάγνωσης εξοπλισμένος με ειδική προστατευτική στολή.

φονικο βιβλιο 7
«Στα βιβλία βρίσκουμε την ψυχή του χρόνου που πέρασε. Τη διατυπωμένη ηχώ του παρελθόντος, όταν το σώμα και τα υλικά στοιχεία που το αποτελούν έχουν τελείως χαθεί σαν ένα όνειρο.» 

Τόμας Καρλάιλ

Για τον ΕΟΕ

Εύη Λαζάρου, δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.