Κουβαλάει στο φαράγγι της μύθους και ιστορία, γεννά αστείρευτης ομορφιάς τοπία με καταρράκτες και σπήλαια και θρέφει μία απρόσμενα πλούσια φύση με δεκάδες είδη ζώων και φυτών. Η Νέδα, το θηλυκό ποτάμι της Πελοποννήσου, μαγεύει στο πέρασμα της, σαν πραγματική νύμφη.

ΦΩΤΟ 1

Η Νέδα, αν και μικρό ποτάμι, μοιάζει να συνδέει τη μισή Πελοπόννησο. Πηγάζει από τους πρόποδες του Λυκαίου Όρους στην Αρκαδία και παράλληλα αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ του νομού Ηλείας και Μεσσηνίας. Κατεβαίνει σε σχηματισμό μαίανδρου ανάμεσα από το όρος Τετράζιο και το όρος Μίνθη, εκβάλλει στον κόλπο της Κυπαρισσιάς και δημιουργεί στην πορεία της ένα μοναδικό οικοσύστημα από στενές χαράδρες, ήρεμες πεδιάδες, καταρράκτες με κρυστάλλινα νερά και σπηλιές που περιμένουν να τις εξερευνήσεις, σε μία φύση που διατηρεί τον πλούτο της αυτούσιο.

ΦΩΤΟ 2

Το ποτάμι της Νέδας υπήρξε από την αρχαιότητα χώρος ιερός και τιμημένος και οι εύφορες πεδιάδες της περιοχής αποτέλεσαν μήλον της έριδος μεταξύ των πόλεων-κρατών τον 6ο αιώνα π.Χ.. Σύμφωνα με μία εκδοχή της Ελληνικής μυθολογίας, εδώ η θεομήτωρ Ρέα γέννησε το Δία και κυνηγημένη από τον Κρόνο τον έδωσε σε τρεις νύμφες για να τον προστατεύσουν: τη Θεισόα, την Αγνώ και τη Νέδα, τη θεότητα των νερών.

Η βλάστηση γύρω από το ποτάμι της Νέδας αντιπροσωπεύει άριστα τη Μεσόγειακή φύση με ψηλά πλατάνια, ιτιές, γάβρους και πικροδάφνες να κατακλύζουν τις όχθες του ποταμού, παρόλο που οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 άφησαν και εδώ το στίγμα τους.Τα συνηθέστερα είδη δέντρων είναι τα πουρνάρια, οι σχίνοι, τα φυλίκια, οι αγριοτσικουδιές και οι κουτσουπιές, όπως επίσης και κρητικά σφενδάμια, το μοναδικό αειθαλές σφενδάμι στη χώρα μας. Την άνοιξη, η βλάστηση δημιουργεί δίπλα στο ποτάμι ένα πολύχρωμο σεντόνι από πολλά και σπάνια είδη λουλουδιών όπως καμπανούλες, ορχιδέες, κυκλάμινα και πανέμορφους κρίνους, όπως ο κρίνος της Παναγιάς, ένα λευκό λουλούδι που έχει χρησιμοποιηθεί ως μοτίβο στη θρησκευτική τέχνη.

ΦΩΤΟ 3

Η πανίδα της Νέδας είναι και αυτή αντιπροσωπευτική των αντίστοιχων βιοτόπων της Πελοποννήσου. Περισσότερα από 30 είδη θηλαστικών ζουν στην περιοχή όπως αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, ασβοί και σκαντζόχοιροι. Η καθαρότητα των νερών και η αμόλυντη φύση επιβεβαιώνεται και από τη μόνιμη παρουσία της βίδρας, ενώ έξω από το νερό και μέσα στα δάση ζουν πολλά μικρά τρωκτικά όπως οι δασομυωξοί. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα σπήλαια του ποταμού καθώς φιλοξενούν εντυπωσιακές αποικίες από εκατοντάδες νυχτερίδες όπως οι νυχτονόμοι και οι νανονυχτερίδες. Τα πουλιά εκπροσωπούνται από 50 και πλέον είδη που ζουν και φωλιάζουν στις αμέτρητες σχισμές των βράχων όπως τα βραχοκιρκίνεζα, οι γαλαζοκότσυφες και οι κάργιες αλλά και μεγάλα αρπακτικά όπως οι φιδαετοί και οι γερακίνες. Τσαλαπετεινοί, σπίνοι, νεροκότσυφες και τρυγόνια είναι μερικά ακόμη από τα είδη που συμπληρώνουν το τοπίο, υπό τους ήχους της μελωδίας των πολυάριθμων αηδονιών, προκαλώντας ένα μεταφυσικό συναίσθημα σε κάθε καλοκαιρινό χάραμα. Το πετρώδες περιβάλλον, διαμορφώνει φυσικά έναν κατάλληλο βιότοπο και για διάφορα ερπετά ενώ πέρα απο τις όχθες με τα διάφορα αμφίβια, στις παράκτιες περιοχές γύρω από τις εκβολές του ποταμού στο Ιόνιο Πέλαγος φωλιάζει η θαλάσσια χελώνα Καρέττα Καρέττα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ποταμού που αναδεικνύει την αμόλυντη φύση του, είναι η παρουσία 3 ειδών ψαριών του γλυκού νερού, η λιάρα, ο χαμοσούρτης και το τυλινάρι, η παρουσία καβουριών αλλά και αρκετών θαλάσσιων ειδών που λοξοδρομούν προκειμένου να αναπαραχθούν!

Πηγές: www.travelbook.gr

Για τον τομέα Βιότοπων

Γιώργος Ταχμαζίδης, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.