thlos-to-nhsi-twn-votanwn-article-image

Η Τήλος αποτελεί νησί των Δωδεκανήσων. Η έκτασή της είναι 61,487 τ.χλμ. και οι ακτές της φτάνουν τα 63 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 829 κατοίκους. Το έδαφός της είναι ορεινό και βραχώδες και η ψηλότερη κορυφή είναι του Προφήτη Ηλία με υψόμετρο περίπου 650 μέτρα. Το 2008 το νησί απασχόλησε τα μέσα της χώρας και του εξωτερικού καθώς τότε πραγματοποιήθηκε στο νησί ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων.

Το νησί πήρε το όνομά του από τον Τήλο, γιο της Αλίας και του Απόλλωνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Τήλος στην προσπάθειά του να βρει μία θεραπεία για την άρρωστη μητέρα του, κι έπειτα από πολλά ταξίδια, συνέλεξε βότανα από το νησί ελπίζοντας πως θα βοηθήσουν. Μετά τη θεραπεία της από τα βότανα αυτά ο Τήλος επέστρεψε στο νησί και έχτισε ναό προς τιμή του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα, προκειμένου να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του. Από τότε το νησί έγινε γνωστό για τα βότανά του.

thlos-to-nhsi-twn-votanwn-1

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, σύμφωνα με τον Όμηρο, ήταν από τη Ρόδο. Οι Μινωίτες και οι Κρητικοί είχαν κατοικήσει στο νησί γύρω στο 1500 π.Χ.. Ακολούθησαν οι Μυκηναίοι και αργότερα οι Δωριείς, όπως και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Τον 7ο αιώνα π.χ. η Τήλος και η Λίνδος δημιούργησαν αποικία στη Σικελία, τη Γέλα. Η Τήλος έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας τον 5ο αιώνα π.χ., είχε οικονομική ευημερία και δικό της νόμισμα. Το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους τον 1ο αιώνα π.χ.. Οι Ιππότες της Ρόδου κατέλαβαν το νησί το 1306 και στην συνέχεια η Τήλος καταλήφθηκε από τους Τούρκους τον 16ο αιώνα. Οι ντόπιοι ζούσαν στα βουνά για να προστατευτούν από τους πειρατές και τους Τούρκους, και δεν προχώρησαν πιο κάτω, μέχρι τον 19ο αιώνα. Το 1912 το νησί ανήκε στην Ιταλία. Έγινε μέρος της Ελλάδας το 1948 όταν ενσωματωθήκαν τα Δωδεκάνησα με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί: το Μεγάλο Χωριό, τα Λιβάδια και ο Άγιος Αντώνιος. Το Μεγάλο χωριό είναι η πρωτεύουσα του νησιού και απέχει 7χλμ. από το λιμάνι. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο που κτίστηκε στη θέση της αρχαίας Τήλου. Τα Λιβάδια βρίσκονται στα νοτιοανατολικά του νησιού, στους πρόποδες των βουνών που υψώνονται πάνω από την παραλία του οικισμού. Εκεί βρίσκεται και το λιμάνι της Τήλου. Στους λόφους πάνω από τα Λιβάδια χτίστηκε το Μικρό Χωριό το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους κατοίκους του.

thlos-to-nhsi-twn-votanwn-2

Τα αξιοθέατα του νησιού είναι πολυάριθμα. Στα βόρεια του Μεγάλου Χωριού βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο, όπου διασώζονται τα απομεινάρια της ελληνιστικής ακρόπολης και της εκκλησίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Το σπήλαιο Χαρκαδιό αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού καθώς το 1971 ανακαλύφθηκαν 15.000 οστά προερχόμενα από 40 νάνους ελέφαντες. Άλλα ζώα που βρέθηκαν με την ανασκαφή αυτή αλλά σε βαθύτερα σημεία, ήταν ελάφια τα οποία εξαφανίστηκαν πριν φτάσουν στο νησί οι ελέφαντες. Έχουν βρεθεί ακόμα οστά από χελώνες, από μικροθηλαστικά, αλλά και θραύσματα από χαυλιόδοντες που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία. Πάνω από το σπήλαιο, βρίσκεται το κάστρο της Μεσαριάς με ερείπια κατοικιών και βυζαντινών ναών. Στο Μεγάλο Χωριό φιλοξενείται το αρχαιολογικό μουσείο της Τήλου, με παλαιοντολογικά ευρήματα από το σπήλαιο Χαρκαδιό και μικρή αρχαιολογική συλλογή με αγγεία, επιγραφές, γλυπτά και διάφορα άλλα από τις περιοχές του νησιού.

thlos-to-nhsi-twn-votanwn-3

Υπάρχουν αρκετές παραλίες στην Τήλο, άλλες με άμμο κι άλλες με βότσαλα. Η παραλία της Έριστου είναι μεγάλη και αμμώδης παραλία με μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο. Οι γυμνιστές πηγαίνουν στην παραλία Λεθρά, αλλά δεν είναι αποκλειστικά μόνο για αυτούς. άλλες όμορφες παραλίες είναι αυτές του Άγιου Σέργιου, της Σκάφης και ο Θεολόγος. Μία λίγο πιο απομακρυσμένη επιλογή είναι η παραλία της πλάκας. Εκτός από αυτές όμως υπάρχουν και διάφοροι κόλποι τους οποίους μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης για το μπάνιο του.

Η Τήλος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την πανίδα και την χλωρίδα της. Διαθέτει λόφους και κοιλάδες όπου φυτρώνουν τετρακόσια είδη λουλουδιών και βοτάνων, ενώ παράλληλα ζουν πολλά είδη σπάνιων πουλιών όπως σπιζαετοί, γεράκια, αηδόνια, καρδερίνες, ερωδιοί, μελισσοφάγοι κ.α.. Όλο το νησί είναι ένα τεράστιο οικολογικό πάρκο και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Σήμερα η Τήλος είναι αναγνωρισμένη ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως περιοχή του Δικτύου Natura 2000 και ως οικοδέσποινα του Προγράμματος Life-Φύση της ΕΕ.

 

Από τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.