le-monde-seismos-europi

Ανησυχία και φόβο προκαλεί ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» με τίτλο: «Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη»

Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Αυτές οι περιοχές σύμφωνα με την έρευνα δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

Μεταξύ αυτών ανήκει η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, και τονίζεται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν, πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη!

Η εν λόγω έρευνα κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΛΕΚΚΑΣ : ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ

Το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας σχολίασε ο διακεκριμένος σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας λέγοντας πως δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας.

Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ

Οι δηλώσεις διακεκριμένων σεισμολόγων ζωντανεύουν ακόμα περισσότερο τον εφιάλτη για την Ελλάδα καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία να βρεθεί στο επίκεντρο ενός ισχυρού σεισμού.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης δήλωσε πως για δυο περιοχές της χώρας υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης μεγάλου σεισμού πράγμα που είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο καθώς σύμφωνα με τον ίδιο στην Ελλαδα δεν υπάρχει αντισεισμική παιδεία.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα η οποία «δυστυχώς» έχει να δώσει καιρό έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα κάποια ρήγματα να έχουν «μαζέψει ενέργεια» και οι σεισμολόγοι να περιμένουν μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου.

Ακόμη τόνισε πως ένας τέτοιος σεισμός αφήνει σημάδια πριν γίνει, συμπληρώνοντας δε πως η πολιτεία είναι ενημερωμένη για τις δύο περιοχές της χώρας που οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ – ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ

Τα ξημερώματα της Κυριακής 13/12016 σημειώθηκε ισχυρότατος σεισμός 7,8 βαθμών, από τον οποίοέχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, χιλιάδες μετατοπίστηκαν υπό τον φόβο τσουνάμι, ενώ οι ζημιές σε δρόμους και στις υποδομές καταγράφεται τουλάχιστον στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακόμα ακολούθησαν μετασεισμοί που σημειώθηκαν όλη τη νύχτα, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στους 6,1 βαθμούς.
Μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση στους κατοίκους για την πιθανότητα ενός τσουνάμι τουλάχιστον 5 μέτρων η οποία ώθησε τον πληθυσμό του νησιώτικου κράτους να καταφύγει σε υψώματα.
Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι, έκανε λόγο για «απόλυτη καταστροφή».

ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ – ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Την ανησυχία στον κύκλο των σεισμολόγων ενίσχυσε και ο νέος σεισμός που σημειώθηκε στην Ιταλία μεγέθους 6.5 της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Κυριακής στης 30 Οκτωμβρίου ωστόσο οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί δηλώνοντας πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την χώρα.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ο σεισμός αφορά μόνο την Ιταλία.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας εμφανίστηκε και αυτός καθησυχαστικός για την Ελλάδα,αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων ως αποτέμεσμα του ισχυρού σεισμού στην γειτονική χώρα ενώ επισήμανε πως με αντίστοιχους σεισμούς, όπως στην Κεφαλλονιά, είχαμε μικρότερες καταστροφές, γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές.

ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΊΟ

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο πως μόνο τον μήνα Οκτώβριο σημειώθηκαν αρκετοί σεισμοί στην χώρα με ισχυρότερη σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Ήπειρο, στις 23.14 το βράδυ του Σαββάτου της 15ης οκτωβρίου και ακολούθησε νέος μετασεισμός τα ξημερώματα της 25ης του ίδου μήνα. Η νέα δόνηση μετρήθηκε στα 3,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε σε βάθος πέντε χιλιομέτρων.
Σεισμική δόνηση 4.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο βόρεια της Κέρκυρας στις 29 του ίδου μήνα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα ενώ έγινε αισθητός και από αρκετούς κατοίκους στα Γιάννενα, στην Άρτα και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 30 οκτωβρίου με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 54 χιλιόμετρα νότια της Κασσάνδρας.
Είχε προηγηθεί βέβαια ο σεισμός της 11ης οκτωβρίου στην Πάτρα σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος ταρακούνησε την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα.

ΜΕ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΔΑ

Το μεσημέρι της Πέμπτης 10/11/2016 στις 14:12 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιλκίς, σε απόσταση 41 χλμ. από την πόλη μας σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός αλλά δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

Την ίδια μέρα λίγο νωρίτερα στις 13:36 σεισμική δόνηση 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Πάτρα.

Στις 14 του ίδου μήνα οκτώ απανωτές δονήσεις σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων σε διάστημα μίας ώρας!

Η πρώτη σεισμική δόνηση είχε ένταση 3,6 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται δυτικά της Αστυπάλαιας.

Ακολούθησαν επτά ακόμη δονήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί της Αστυπάλαιας.

Οι σεισμικές δονήσεις δεν ανησύχησαν μόνο τους κατοίκους, αλλά προβληματίζουν έντονα και τους επιστήμονες οι οποίοι προιδοποιούν την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Για τον Τομέα Τηλεόρασης:

Έμιλυ Τσενάι, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.