Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», επισκεφτήκαμε την γνωστή για την παραγωγή γούνας Καστοριά με σκοπό να αντλήσουμε πληροφορίες για την εν λόγω συνεργασία, τις βλέψεις και τα οφέλη στα οποία στοχεύουν οι επαγγελματίες που υπογράφουν τη συμφωνία αυτή.

Φτάνοντας στο κτίριο που φιλοξενεί τον εκθεσιακό χώρο της γούνας, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε το πόσο έχουν επενδύσει οι ιδρυτές του Συνδέσμου σε άρτιες εγκαταστάσεις, ιδανικές να καταστήσουν την εμπειρία κάθε πελάτη στην έκθεση μοναδική. Όπως, μάλιστα, ειπώθηκε αργότερα, επιδίωξη του Συνδέσμου είναι να πραγματοποιείται η έκθεση αποκλειστικά στον δικό του χώρο, αφού θεωρείται ο πλέον κατάλληλος για την μεγάλη και απαιτητική αυτή εκδήλωση. Αφού, λοιπόν, μοιράστηκαν φυλλάδια με μια σύντομη εισαγωγή τόσο στην ιστορία της γούνας όσο και στην ιστορία του Συνδέσμου, αλλά και φυλλάδια με λίγα λόγια από τον Πρόεδρο ( Αναστάσιο Τζήκα) και τον Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo ( Κυριάκο Ποζρικίδη), τα κύρια στελέχη των δύο εφεξής συνεργαζόμενων εταιριών ήταν στη διάθεσή μας για να μας αποκαλύψουν τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να προβούν σε σύμπραξη των επιχειρήσεών τους.


Στην ομιλία αυτή πήραν μέρος, εκτός των προαναφερθέντων, ο Νικόλαος Κατσάνος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, ο Ιωάννης Κορεντσίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου, ο Αλέξης Τσαξιρλής, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo και ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου. Βασικά σημεία του συνόλου των ομιλιών ήταν η σημασία της σύμπραξης αυτής για την ανάκαμψη της επιχείρησης της γουνοπαραγωγής, η ανάγκη της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης και της θεώρησης της γούνας ως βασικό εξαγώγιμο προϊόν και το πόσο σημαντικό είναι να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η Καστοριά συνορεύει με δύο χώρες, δύο πιθανούς πελάτες του προϊόντος αυτού. Η 42η έκθεση γούνας,επομένως,που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από τις 4 έως τις 7 Μαϊου, θα είναι η πρώτη από τις πολλές, όπως αναμένεται, εκθέσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με τη ΔΕΘ, τον καταλληλότερο φορέα παροχής της πρέπουσας τεχνογνωσίας και εμπειρίας που χρειάζεται ο συγκεκριμένος τομέας παραγωγής για να ανθίσει και πάλι και να φτάσει στο σημείο να γίνει πόλος έλξης πρωτόγνωρων δραστηριοτήτων για τα μέχρι τώρα δεδομένα της ελληνικής παραγωγής. Μετά από δύο χρόνια μεγάλης κρίσης για τον κλάδο της γουνοποιίας, κατά την οποία οι εξαγωγές της γούνας μειώθηκαν κατά 80% και ανάλογη μείωση κερδών υπέστη και η εγχώρια αγορά γούνας, χρειάζεται να γίνουν δραστικές κινήσεις για την επαναφορά της ζήτησης του προϊόντος αυτού.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το 99% των αγοραστών της γούνας προέρχεται από το εξωτερικό, με κύριο αγοραστή τη Ρωσία, ενώ ζήτηση υπάρχει και στην Κίνα, όπου συνηθιζόταν να γίνονται μεγάλες εξαγωγές του ντόπιου προϊόντος, που έχει χαρακτηριστεί ως το πιο ποιοτικό στο είδος του σε όλον τον κόσμο. Λόγω της κατάστασης της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, επόμενη ήταν η μείωση των εξαγωγών σε αυτή, με αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης του συνόλου των εξαγωγών. Ο Σύνδεσμος, όμως, έχει βάλει στόχο την εκ νέου εξαγωγή της γούνας στο εξωτερικό και μάλιστα την απόδοση άλλου κύρους και άλλου ύφους σε αυτό το εγχείρημα, με την προσπάθεια προώθησης της γούνας στον Δυτικό κόσμο και με τη βοήθεια της ΔΕΘ-Helexpo. Ήδη έχουν δημιουργηθεί οι αρμόζουσες υποδομές (όπως οι 2 μεγάλοι βιοτεχνικοί χώροι για τη διοχέτευση στη λιανική πώληση) ,έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις και έχουν διατεθεί μεγάλα κεφάλαια με τη βλέψη αυτή να είναι κινητήρια δύναμη για κάθε βήμα προς την επανάκαμψη του κλάδου της γουνοποιϊας.

Η γούνα, που σε εποχές ’70-’80 αποτελούσε το 2ο εθνικό προϊόν μετά τη ναυτιλία, είναι σίγουρα κάτι στο οποίο αξίζει να γίνουν επενδύσεις και κάτι το οποίο μπορεί με τους σωστούς χειρισμούς να αποδώσει τα μέγιστα κέρδη για τον κλάδο και, κατ’επέκταση, για την οικονομία της χώρας μας. Τα αποτελέσματα, βέβαια, από τα βήματα αυτά, δεν θα φανούν παρά μόνο μετά την έκθεση του Μαϊου.
Φεύγοντας από την Καστοριά, επόμενη στάση της περιήγησής μας ήταν τα Ιωάννινα, και συγκεκριμένα η αστερούπολη των Ιωαννίνων, όπου τα Χριστούγεννα αποκτούν άλλη σημασία. Καθώς περπατάμε στην αστερούπολη, συναντάμε μπροστά μας πάγκους με γλυκά, ζαχαρωτά και παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και πάγκους με χειροποίητα κοσμήματα και άλλου είδους μικροπράγματα από αυτά που συνιθίζεται να πουλιούνται σε τέτοιου είδους αγορές. Ο χώρος επίσης περιέχει παιχνίδια από λούνα πάρκ, όπως τρενάκια, τραμπολίνα και καρουσέλ, ενώ ιδιαίτερα διασκεδαστική είναι η παρουσία προσωπικού ντυμένου με στολές ηρώων από διαχρονικά κινούμενα σχέδια της Disney, δίνοντας έτσι μια ιδέα και από την πασίγνωστη Disneyland, που είναι όνειρο κάθε παιδιού -αλλά και μεγάλου- να επισκεφτεί.

Μάθαμε αρκετές πληροφορίες για τον κόσμο της αστερούπολης, που κάθε χρόνο σημειώνει μεγάλα ποσοστά επισκεψιμότητας, με πιο έντονες μέρες τις γιορτινές και με επισκέπτες κάθε ηλικίας, θαυμάσαμε την άριστα επιμελημένη διακόσμηση του χώρου, που ήταν άνετος και οικείος σε όλη την έκτασή του και επισκεφτήκαμε το «σπιτάκι της παγωμένης πριγκίπισσας», όπου κοπέλες αναλάμβαναν να ζωγραφίσουν στα πρόσωπα των παιδιών γιορτινές ζωγραφιές. Σίγουρα, όμως, αυτό που κάνει την περισσότερη εντύπωση σε κάθε επισκέπτη της αστερούπολης Ιωαννίνων είναι το εργαστήρι σοκολάτας, όπου θα μάθει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία και την παραγωγή της σοκολάτας, θα δοκιμάσει νέες γεύσεις του λατρεμένου από όλους αυτού γλυκού, θα δει σκετς και φιλμ που φτιάχτηκαν και αφιερώθηκαν στην σοκολάτα και όλα αυτά με έναν μοναδικό και συναρπαστικό τρόπο.

 

 

Ο πρώτος χώρος που αντικρύζουμε με την είσοδό μας στο εργαστήρι είναι περισσότερο εκθεσιακός, αφού εκεί βρίσκεται ένας σπόρος κακάο για να δει ο επισκέπτης την αρχική μορφή του κακάο και κάποια άλλα εκθεσιακά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων οι θάλαμοι που απεικονίζουν τη διαδικασία παραγωγής της σοκολάτας. Στη συνέχεια, βλέπουμε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβολής φιλμ με θέμα τους τη σοκολάτα και τον χώρο όπου γίνονται τα σκετς με παρόμοιο θέμα για τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων. Στην έξοδό μας από το εργαστήρι υπάρχουν κάθε λογής σοκολάτες και σοκολατάκια, συνηθισμένα και μη, αλλά και μερικές ακόμα εκπλήξεις, όπως το «τρικ» με τη σοκολάτα που δεν τελειώνει ποτέ.

Η επίσκεψη στην αστερούπολη είναι σίγουρα μια μοναδική χριστουγεννιάτικη εμπειρία και ένας καλός τρόπος για να μπει κανείς στο κλίμα των εορτών. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα, με μια δόση νοσταλγίας για τα παιδικά παιχνίδια και ένα περιβάλλον που δεν γίνεται να μην σου φτιάξει τη διάθεση!

Αποστολή για τον ΕΟΕ: Ζωή Καραλή (Κείμενο – έρευνα), Στέλιος Φιλίππου (Φωτογραφίες)

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου