Το γνωστό ως παγόβουνο που «αιμορραγεί» ανακαλύφθηκε στην παγωμένη και άγρια Ανταρκτική από τον γεωεπιστήμονα Thomas Griffith Taylor το 1911. Φανταστείτε την έκπληξη αλλά και την περιέργειά του όταν συνάντησε αυτό το μοναδικό θέαμα.

Όταν η επιστημονική κοινότητα άρχισε να εξερευνά αυτόν τον τεράστιο παγωμένο όγκο μάλλον δεν περίμενε η αιτία πίσω από το κόκκινο νερό που έβγαινε συχνά από αυτόν να είναι τόσο απλή. Η αιτία ήταν ότι το οξείδιο του σιδήρου που υπάρχει στο νερό ερχόταν σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα. Πιο απλά, δημιουργούταν σκουριά.

Το επόμενο πρόβλημα που ζητούσε λύση ήταν η προέλευση αυτού του τόσο πλούσιου σε σίδηρο νερού. Το Popular Science μας πληροφορεί ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά από πάρα πολλά χρόνια ανακαλύφθηκε ότι στην βάση του πελώριου παγόβουνου βρίσκεται μια δεξαμενή θα μπορούσαμε να πούμε με αλμυρό νερό.

Το μυστήριο φαίνεται να λύθηκε αλλά οι επιστήμονες επιμένουν ότι έχουν ακόμα πολλά να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν για αυτό το «αιματοκυλισμένο» παγόβουνο. Η Jessica Badgeley, καθηγήτρια στο Colorado College, εξηγεί πως «είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε σε ποιο σημείο και με ποια ταχύτητα οι πλάκες πάγου και τα παγόβουνα θα εξελιχθούν με την κλιματική αλλαγή», καθώς τονίζει ότι αυτό το φαινόμενο θα γίνεται όλο και πιο συχνό όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του πλανήτη.

Ενώ οι επιστήμονες λένε ότι έλυσαν τον γρίφο, υπάρχουν πολλοί συνωμοσιολόγοι που μαγεύονται από το φαινόμενο και αφήνουν την φαντασία τους να καλπάσει και να πλάσει τρελά σενάρια. Αμέτρητοι βέβαια και οι μύθοι που συνοδεύουν ένα τέτοιο φαινόμενο. Άλλωστε, για να πάρει ένα παγόβουνο την ονομασία «Καταρράκτες αίματος», θα πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη ιστορία πίσω του, αληθινή ή μη.

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.