Στο κέντρο της Αξιούπολης, και πάνω στον παλιό ναό του Αγίου Μηνά, κτίσθηκε ο νέος ναός της πόλης αφιερωμένος στην Παναγία και την θαυμαστή καθιέρωση του θεομητορικού ύμνου «Άξιον Εστί » που έλαβε χώρα στο Άγιο Όρος πριν 1000  περίπου χρόνια, όπως μαρτυρεί και το ιστορικό της θαυματουργής πρωτότυπης  εικόνας που βρίσκεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου στο Άγιο Όρος. Η ονομασία του νέου ναού θέλει να θυμίζει το όνομα της πόλης:  Αξιούπολη» Άξιον Εστί «. Η θεμελίωση έγινε την Κυριακή 5 Οκτωβρίου του 1997 από τον σεβασμιότατο Γουμενίσσης  κ.κ Δημήτριο, παρουσία των τοπικών αρχών, του κλήρου της περιοχής και πλήθους πιστών. Στο υπόγειο υπάρχει η αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου, και  δύο παρεκκλήσια. Του Αγίου Μηνά, και της  Αγίας Μαρίνας. Η ιδιομορφία του » Άξιον Εστί» είναι ότι ξεκινά σε κάτοψη σαν τρίκλιτη βασιλική, με γυναικωνίτες  σε  σχήμα  Π, στηρίζεται στο κέντρο σαν οκταγωνικός ναός, σε οκτώ υποστυλώματα και τελικά στεγάζεται με σύνθετη θολοδομία σταυρικού σχήματος.

Δείτε τις φωτογραφίες του Λέφκου Λάμπρου:

Έντονα χρώματα, σύγχρονες μορφές, αναχρονισμοί από την πρόσφατη και παλαιότερη ιστορία. Η Παναγία «Αξιον Εστί» της Αξιούπολης δεν είναι ένας συνηθισμένος ναός.

Η Παναγία «Άξιον Εστί» είναι ένας ναός πρωτότυπος, μοντέρνος, αλλά και ρεαλιστικός. Ένας ναός  που δεν ακολουθεί τα πρότυπα της τυπικής βυζαντινής αγιογραφίας, κάτι που τον κάνει αυτόματα πιο γήινο και λιγότερο «αυστηρό» ως προς το ύφος. Στη νεότευκτη εκκλησία του εφημέριου Ιγνάτιου Καλογεράκη μετράει κανείς 250 παραστάσεις και 1.200 διαφορετικές  μορφές. Ο παραδοσιακός πυρήνας των παραστάσεων παραμένει αναλλοίωτος, μα ο ζωγράφος και διδάκτορας βυζαντινολογίας Κωνσταντίνος Βαφειάδης εισάγει δευτερεύοντα στοιχεία, εκφράζοντας την εποχή μας, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά.

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.