Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008. Αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα μέσω δραστηριοτήτων ή δράσεων πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και καθημερινές δραστηριότητες που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φέτος απονεμήθηκαν συνολικά 50 βραβεία σε φορείς και πολίτες από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την Ελλάδα υπήρξε συμφωνία να δοθούν, κατ’ εξαίρεση, τρία βραβεία αντί των δύο που αναλογούν στη χώρα. Τα βραβεία αυτά απονεμήθηκαν στην Κατερίνα Παναγοπούλου και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Praksis» και «Μπορούμε».

Η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, μέσω του φιλανθρωπικού της έργου συντελεί στην προώθηση του εθελοντισμού ως πανευρωπαϊκής αξίας και την ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού στην Ελλάδα. Συμμετέχει σε συνέδρια και ομάδες εργασίας και πραγματοποιεί συνεχείς επισκέψεις σε σχολεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την ενημέρωση και διάδοση των αρχών και των αξιών του «Ευ Αγωνίζεσθαι». Έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις για το σπουδαίο έργο της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το βραβείο στην ΜΚΟ «Μπορούμε» απονεμήθηκε για τη δράση της που στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Η ΜΚΟ «Praksis» τιμήθηκε για την υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης, με στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Νένα Πασβάντη,Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου