Το Facebook είναι όπως γνωρίζουμε το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο. Η μεγαλύτερη επιτυχία του ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόσβασή του είναι δωρεάν και εύκολη σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ανοίξει έναν λογαριασμό χρησιμοποιώντας απλά μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Από τη στιγμή που κάποιος εγγράφεται στο δίκτυο, χρησιμοποιείται για να διασυνδεθεί με φίλους, μαθητές ή φίλους φίλων διαμέσου συνδέσεων που αποκαλούνται φίλοι. Ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του είναι η δυνατότητα που παρέχει στους εγγεγραμμένους χρήστες του να μοιράζονται με τους φίλους τους φωτογραφίες, καθώς και κείμενα, σχόλια και μικροεφαρμογές, όλα χωρίς κανένα κόστος επιβεβαιώνοντας τη βασική αρχή της «δωρεάν κουλτούρας» του διαδικτύου. Μελέτες σχετικά με το Facebook υποστηρίζουν ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο, για να έχουν καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα άτομα που πρόκειται να συναντήσουν ή συναντούν εκτός δικτύου (offline).

Στην Ελλάδα όμως τι γίνεται;

Όλο και αυξάνονται οι Έλληνες χρήστες του facebook, τουλάχιστον οι ενεργοί, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης στο τέλος Σεπτεμβρίου είχαν φθάσει τα 5,2 εκατ., αριθμός μεγαλύτερος κατά 200.000 σε σχέση με εκείνον του Σεπτεμβρίου 2016. Ως ενεργοί χρήστες ορίζονται αυτοί που επισκέπτονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Και είναι εξίσου εντυπωσιακό το νούμερο των καθημερινών επισκεπτών του Facebook, το οποίο στο τέλος Σεπτεμβρίου έφθασε τα 4,3 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 83% του συνόλου των ενεργών χρηστών. Μάλιστα, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016 παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, που φθάνει τους 300.000 νέους καθημερινούς χρήστες. Ακόμα πιο δυναμικά κινείται η χρήση του Facebook και από το κινητό τηλέφωνο στη χώρα μας, όπου το σύνολο των ενεργών χρηστών μέσω smartphone έφθασε τα 4,7 εκατομμύρια. Δηλαδή αποτελούν το 90% του συνόλου των ενεργών χρηστών, υποδεικνύοντας ότι όλο και περισσότεροι περνούν στο mobile περιβάλλον για να επισκέπτονται την πλατφόρμα. Γυρνώντας ένα χρόνο πίσω, στο Σεπτέμβριο του 2016, ο αριθμός των μηνιαίων χρηστών ήταν 4,3 εκατομμύρια, δηλαδή είχαμε περίπου 400.000 νέους χρήστες που μπαίνουν στο Facebook από το smartphone. Οι καθημερινοί χρήστες του με τη χρήση smartphone στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 3,8 εκατομμύρια, επίσης προσαυξημένοι κατά 400.000 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Έρευνα σε χρήστες του Facebook για τη σχέση χρήστη-μέσου πραγματοποίησε η aboutpeople σε 496 χρήστες του Facebook και τα αποτελέσματα είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Το 68,5% των ενεργών χρηστών μπαίνει στο Facebook πολλές φορές καθημερινά, το 20,2% μια με δύο φορές την ημέρα, ενώ μόνο ένας στους δέκα δεν «τσεκάρει» τον λογαριασμό του σε καθημερινή βάση.
Το κινητό είναι η κύρια συσκευή από την οποία μπαίνουν στο Facebook οι Έλληνες χρήστες (54,9%), ενώ ακολουθούν ο υπολογιστής (32,1%) και το τάμπλετ (13%). Το 9,3% «ανεβάζει» κάτι στη σελίδα του αρκετές φορές τη μέρα, το 20,9% «ποστάρει» σχεδόν καθημερινά, το 28,5% μια με δύο φορές την εβδομάδα, το 11,5% κάθε 10 μέρες περίπου, το 11,4% μια φορά το μήνα, ενώ το 18% σπανιότερα.

Τι κάνουν οι χρήστες όσο είναι συνδεδεμένοι στο Facebook;
Ενημερώνεται για τα νέα της ημέρας (πολύ και αρκετά συχνά) απαντά το 85,1% των ερωτώμενων.
Βλέπουν τι κάνουν οι φίλοι τους (78,4%) ή συζητούν μαζί τους (70,6%).
Ανεβάζουν ενδιαφέροντα άρθρα (44,9%) και συζητούν για θέματα της επικαιρότητας «ποστάροντας» τις απόψεις ή σχολιάζοντας άλλες δημοσιεύσεις (44%).
Το 28,8% μοιράζεται πολύ και αρκετά συχνά σημαντικές στιγμές της ζωής του (38,2% όχι και τόσο συχνά, 33% σχεδόν ποτέ)
Το 11,4% απαντά ότι φλερτάρει μέσω του Facebook πολύ και αρκετά συχνά (22,4% όχι και τόσο συχνά).
Όσον αφορά την προώθηση της εργασίας του, ένας στους τέσσερις φαίνεται να αξιοποιεί το μέσο πολύ και αρκετά συχνά (47,5% σχεδόν ποτέ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 12,7% των ερωτώμενων δηλώνει ότι το να ζήσει 3 μήνες χωρίς Facebook θα δημιουργούσε πρόβλημα στην καθημερινότητά του, το 56,1% θεωρεί ότι θα του έλειπε αλλά δεν θα είχε πρόβλημα και το 27% ότι δε θα του έλειπε καν. Τέλος, 2 στους 3 χρήστες του Facebook εκφράζουν μια ανησυχία για το ότι το Facebook μπορεί να έχει πρόσβαση σε προσωπικά τους δεδομένα.

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.