Η Μahasweta Devi γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου το 1926 στην τότε Βρετανική Ινδία. Ο πατέρας της, Manish Ghatak, ήταν γνωστός ποιητής, ο θείος της, Ritwik Ghatak, φημισμένος κινηματογραφιστής και η μητέρα της σπουδαία συγγραφέας. Η ίδια σπούδασε αρχικά στο Visva-Bharati University και ύστερα στο Calcutta University. Με τις σπουδές της αυτές κατέκτησε λογοτεχνικές γνώσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με το συγγραφικό της ταλέντο, την οδήγησαν στη συγγραφή τουλάχιστον 100 μυθιστορημάτων. Επιπλέον, μετράει παραπάνω από 20 συλλογές διηγήσεων, όλες γραμμένες στην βεγγαλική γλώσσα. Το 1964 ξεκίνησε να διδάσκει στο Vijaygarh Jyotish Ray College, το οποίο ήταν τότε ένα ίδρυμα για γυναίκες φοιτήτριες της εργατικής τάξης. Παράλληλα, εργαζόταν κι ως δημοσιογράφος. Με τον καιρό τα συγγράμματα της έγιναν πολύ γνωστά κι αυτό χάρη στην πολυποίκιλη βενεγάλη φαντασία της μαζί με ρεαλιστικά γεγονότα, όπου κι απεικόνιζε συχνά τη βίαιη καταπίεση στους φυλετικούς ανθρώπους και τα ανέγγιχτα από τους ισχυρούς αυταρχικούς γαιοκτήμονες της ανώτερης κάστας, τους δανειστές χρήματος αλλά και τους υπαλλήλους των κρατικών κυβερνήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως αργότερα αρκετές διηγήσεις της μεταφράστηκαν και στα αγγλικά κι εκδόθηκαν τρία βιβλία της: Imaginary Maps (1995), Old Woman (1997) και The Breast Stories(1997).

 

Ωστόσο η Μahasweta Devi δεν είναι γνωστή μόνο για το συγγραφικό της ταλέντο αλλά και για την πορεία που χάραξε ως κομουνίστρια. Αγωνίστηκε με πάθος για τα δικαιώματα και την ενδυνάμωση του φυλετικού λαού της Δυτικής Βεγγάλης, του Μπιχάρ, των Μαντχά Πραντές και των πολιτειών Χάχτησγκαρ της Ινδίας. Μάλιστα, το 2006 στη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, όταν η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα που ήταν για δεύτερη φορά φιλοξενούμενη-τιμώμενη χώρα της έκθεσης, έκανε μια παρηγορητική εναρκτήρια ομιλία, όπου με τα λόγια της έκανε όλο το ακροατήριο να συγκινηθεί και να δακρύσει.

Μία γυναίκα μάχιμη στην επαγγελματική, στην προσωπική και στην κοινωνική της ζωή. Όλα αυτά τα χρόνια τιμήθηκε με πολλά βραβεία τόσο για τη συγγραφή της όσο και τον ακτιβισμό της. Αυτή ήταν η Μahasweta Devi, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιουλίου του 2016 στα 90 της χρόνια.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.