Η ερμηνεία του Δίσκου της Φαιστού έχει ξεπεράσει πλέον το 50% και σύμφωνα με τον Ελληνοβρετανό γλωσσολόγο Gareth Owens αναφέρεται στην εγκυμοσύνη της θεότητας της ομορφιάς, την Αφροδίτη.

Ο Δίσκος της Φαιστού που χρονολογείται γύρω στον 17ο αιώνα αποτελείται από 61 λέξεις στις δύο πλευρές και από 18 στίχους σαν σονέτο με ομοιοκαταληξία στην Γραμμική Β και έχει κυρίως θρησκευτικό περιεχόμενο. Οι έξι λέξεις μιλάνε για το φως και οι άλλες έξι για την δύση του. Ακόμη τρεις λέξεις μιλάνε για την έγκυο θεότητα και άλλες 10 λέξεις την αναφέρουν με διαφορετικό επίθετο (Αστάρτη/Αφαία) σύμφωνα με τον κύριο Owens. Στην δεύτερη μεριά του δίσκου υπάρχει μινωική παρήχηση που αναφέρεται στην θεότητα που δύει. Πρόσθεσε ακόμη πως το μόνο που τον δυσκολεύει στην μετάφραση του δίσκου είναι οι δύο τελευταίοι στίχοι.

Σε προηγούμενη του δήλωση ο Ελληνοβρετανός γλωσσολόγος είχε τονίσει πως ο Δίσκος της Φαιστού αναφερότανε στην έγκυο μητέρα. Πλέον προχώρησε σε αυτήν την μικρή αλλά ουσιαστική αλλαγή στην ερμηνεία του αρχαιολογικού ευρήματος της Κρήτης.
Η Δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε 3 Ιουλίου του 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ και βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείου του Ηρακλείου Κρήτης. Είχανε γίνει και άλλες προσπάθειες αποκρυπτογράφησης του και διάφορες ερμηνείες ανέφεραν πως πρόκειται για μία προσευχή, για μία διήγηση μια ιστορίας ή και ενός ημερολογίου. Καμία όμως από αυτές τις ερμηνείες δεν έγινε αποδεκτές.

Η διαδικασία της μετάφρασης του κειμιλίου από τον Ουαλό καταγωγής γλωσσολόγο ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια με τον συνεργάτη του, τον John Coleman στο Λονδίνο. Πρόσθεσε ακόμη πως ευχαριστεί του συναδέλφους του για την βοήθεια στην μετάφραση του δίσκου. Σύφωνα με τον ίδιο η ανάγνωση του πήλινου ευρήματος έχει φτάσει περίπου στο 99% και ελπίζει πως κάποτε θα φτάσει στην πλήρη μετάφραση του.

Ποιος ξέρει τι άλλο μας επιφυλάσσει στο μέλλον η ερμηνεία του συγκεκριμένου ευρήματος αλλά και άλλων παρόμοιων ευρημάτων; Μέχρι στιγμής είμαστε σε καλό δρόμο.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.