Νέο παιχνίδι κατά των fake news δημιούργησαν Βρετανοί και Ολλανδοί ερευνητές με σκοπό να μάθουν στον κόσμο να μην πέφτει στην παγίδα τους.
Το νέο εκπαιδευτικό και διαδικτυακό παιχνίδι δίνει την ευκαιρία σε κάθε παίχτη να γίνει ο προπαγανδιστής. Ο καθένας βλέπει τα κίνητρα και τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η προπαγάνδα. Στόχος του παιχνιδιού είναι οι χρήστες να αποκτήσουν ανοσία στις ψεύτικες ειδήσεις. Δηλαδή να μην πέφτουν στην παγίδα να διαβάζουν και να τις πιστεύουν. Ερευνητές του Κέμπριτζ δημιούργησαν το παιχνίδι με τίτλο Bad News.

“Η ιδέα είναι ότι μόλις δείτε τις τακτικές και τις χρησιμοποίησετε θα δημιουργήσετε ανοσία απέναντι στις ψεύτικες ειδήσεις” δήλωσε ο Sander van der Linden διευθυντής του Cambridge Social Decision-Making Lab. “Θέλουμε ο κόσμος να μάθει τι κάνουνε οι άλλοι, με το να μπαίνουν στην θέση τους.”

Οι παίχτες του παιχνιδιού πρέπει να συσσωρεύσουν ακόλουθους στο Twitter διαστρεβλώνοντας την αλήθεια ενώ στο μεταξύ να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους. Μετά από κάποια βήματα του παιχνιδιού γίνεται ερώτηση στους χρήστες αν είναι χαρούμενοι με τις ενέργειες τους ή ντρέπονται για όλα όσα κάνουν. Για τους επόμενους έξι μήνες ο van der Linden που δημιούργησε το πρόγραμμα, με το Drog (μία ολλανδική ομάδα μέσων) θα συλλέξουν πληροφορίες από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που τους κάνει το παιχνίδι και από το πόσο καλά καταλαβαίνουν τις τακτικές που χρησιμοποίησαν. Οι παίχτες σταδιακά κερδίζουν σήματα.

Οι ψεύτικες ειδήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα πολλές φορές ο κόσμος πέφτει στις παγίδες τους και νομίζει ότι πρόκειται για κανονικές ειδήσεις. Μία πρώτη δοκιμή του παιχνιδιού έγινε σε ολλανδικό σχολείο, σε 95 μαθητές, μέσης ηλικίας 16 ετών. Άφησε θετικές εντυπώσεις.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.