Κι εκεί που λες ότι τα έχεις δει και τα έχεις ακούσει όλα σε αυτήν τη ζωή, έρχεται η ίδια η ζωή, λοιπόν, με τις απίστευτες ιστορίες της να σου πει ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι πάνω σ’ αυτό! Μια από αυτές, λοιπόν, τις ιστορίες μας ήρθε αυτές τις ημέρες από τη Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, σε δικαστήριο της ανατολικής Ρουμανίας προ λίγων ημερών παρουσιάστηκε ένας 63χρονος, ονόματι Constantin Reliu, προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι… ζωντανός! Ο Constantin Reliu βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου της πόλης Barlad της Ρουμανίας ζητώντας να αναιρεθεί το λανθασμένο πιστοποιητικό θανάτου του, το οποίο είχε αιτηθεί και έλαβε εν τέλει η σύζυγός του το 2016 κι αφού βέβαια εκείνη κι η οικογένεια της σταμάτησαν να έχουν επικοινωνία με τον Constantin, θεωρώντας ότι ήταν νεκρός!

Ο Constantin στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και συγκεκριμένα το 1992 μετανάστευσε στην Τουρκία για να εργαστεί. Η τελευταία φορά που γύρισε πίσω στην πατρίδα του ήταν το 1999 κι από τότε δεν ξαναπήγε ποτέ. Μην έχοντας, λοιπόν, καμία επικοινωνία με τους δικούς του για όλα αυτά τα χρόνια, η σύζυγός του θεώρησε πως ο Constantin είχε πεθάνει κι έτσι έκανε αίτηση στις ρουμανικές αρχές, ούτως ώστε να εκδοθεί το πιστοποιητικό θανάτου του. Όταν, ωστόσο, ο Constantin επέστρεψε στη Ρουμανία ξεκίνησαν και οι τραγελαφικές -αν μη τι άλλο- περιπέτειές του. Προς μεγάλη του έκπληξη, λοιπόν, του ανακοινώθηκε από τις Μεταναστευτικές Αρχές της χώρας του πως ήταν νεκρός και μάλιστα επίσημα εδώ και πολλά χρόνια! Βέβαια αυτό δεν θα το μάθαινε ποτέ, εάν οι τουρκικές αρχές δεν τον είχαν συλλάβει και δεν τον είχαν απελάσει πίσω στη Ρουμανία.

Ερχόμενος, λοιπόν, ενώπιον του δικαστηρίου και ζητώντας το αυτονόητο, υποστήριξε ταυτόχρονα πως η κίνηση της συζύγου του να ζητήσει το πιστοποιητικό θανάτου του έκρυβε κάποια σκοπιμότητα. Συγκεκριμένα, αυτή ήταν να ακυρωθεί ο γάμος τους για να μπορέσει η ίδια να παντρευτεί και πάλι! Παρόλα αυτά, ο 63χρονος Ρουμάνος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αναστατώσει τη νέα ζωή της συζύγου του κι ότι απλά θέλει να επιστρέψει στην Τουρκία, όπου έχει στήσει και μια επιτυχημένη επιχείρηση εκεί. Γεγονός, βέβαια, που καθίσταται αδύνατο πλέον, καθώς θεωρείται κι επισήμως νεκρός! «Είμαι επισήμως νεκρός! Δεν έχω κανένα εισόδημα και επειδή είμαι δηλωμένος νεκρός δεν μπορώ να εργαστώ ούτε να κάνω κάτι για να ζήσω!», δήλωσε με μεγάλη απογοήτευση μπροστά στις κάμερες.

Ωστόσο, η σύζυγος του Constantin δικαιολόγησε την κίνησή της αυτή, λέγοντας ότι εφόσον δεν είχε κανένα σημείο ζωής από τον πρώην σύζυγό της και μάλιστα ύστερα από έναν ισχυρότατο σεισμό που είχε πλήξει την περιοχή όπου έμενε ο Constantin, θεώρησε βέβαιο πως ήταν νεκρός.
Εντούτοις, το γεγονός ότι ο Constantin στεκόταν με σάρκα και οστά ενώπιον του δικαστηρίου, προφανώς δεν αποτέλεσε… ισχυρή απόδειξη για το δικαστήριο, το οποίο και τελικά απέρριψε την υπόθεσή του! Ο λόγος; Το ότι είναι πολύ αργά πια κι αφού το πιστοποιητικό έχει εκδοθεί, δεν μπορεί να κάνει κάτι πλέον για αυτό! Ωστόσο, παρά το τελεσίδικο της απόφασης, ο Constantin σκοπεύει να προσφύγει και πάλι στη δικαιοσύνη για να αποδείξει με τη βοήθεια όλων των απαραίτητων νομικών εγγράφων πως όλα αυτά τα χρόνια… ζούσε! Σήμερα επιβιώνει στη Ρουμανία χάρη στη βοήθεια των γειτόνων του, καθώς οι συγγενείς του -με τους οποίους δεν είχε κιόλας επαφή τόσο καιρό- έχουν φύγει στο εξωτερικό και στο ρουμανικό κράτος, εφόσον θεωρείται νεκρός, μήτε μπορεί να εργαστεί νόμιμα, αλλά ούτε και να του παρασχεθεί κάποιο βοηθητικό επίδομα για να ζήσει.

Ας ευχηθούμε, επομένως, να έχει αίσια έκβαση αυτή η πραγματικά πρωτοφανής περιπέτειά του και να μπορέσει να αποδείξει στις ρουμανικές αρχές ότι απλά τον… πεθάναν πριν την ώρα του!

Πηνελόπη Σωτηριάδου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.