Έγγραφα που φέρουν την υπογραφή του Στιβ Τζομπς πουλήθηκαν έναντι 154.000 δολαρίων. Πρόκειται για μια αίτηση εργασίας που συμπληρώθηκε το 1973, ένα τεχνικό εγχειρίδιο για το λειτουργικό σύστημα Mac και ένα απόκομμα εφημερίδας.

Στα 18 του χρόνια, ο Στιβ Τζομπς σπούδαζε στο Κολέγιο Reed, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Μετά από έξι μήνες φοίτησης παράτησε τις σπουδές του και τότε απάντησε στο ερωτηματολόγιο μιας αίτησης εργασίας, η οποία βγήκε σε δημοπρασία. Δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος είναι ο παραλήπτης, ούτε για ποια θέση προορίζεται. Ωστόσο φαίνεται καθαρά ο γραφικός του χαρακτήρας και τα πεδία που είναι ήδη συμπληρωμένα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ως τόπος κατοικίας το Κολέγιο Reed, η ημερομηνία γέννησής του (25 Φεβρουαρίου 1955), οι δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του.


Το δεύτερο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του είναι ένα εγχειρίδιο εκμάθησης MAC OS. Ο ιδιοκτήτης του εγχειριδίου θυμάται πώς το απέκτησε και μοιράζεται την ιστορία του. Το 2001 παρακολουθούσε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης της Apple στο Cupertino και μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του να φύγει είδε τον Steve Jobs να πηγαίνει προς το δικό του όχημα. Χωρίς να χάσει λεπτό τον φώναξε με το όνομά του. Ο Jobs τον πλησίασε και ύστερα από μια σύντομη συζήτηση και πολλή επιμονή από μέρους του ιδιοκτήτη, δέχτηκε να υπογράψει το εγχειρίδιο.

Το τρίτο και τελευταίο κομμάτι της συλλογής είναι ένα απόκομμα εφημερίδας από το 2008 που απεικονίζει τον Steve Jobs σε ένα συνέδριο παρουσίασης του iPhone 3G. Φέρει τόσο την υπογραφή του Jobs όσο και του Tony Fadell, γνωστού ως πατέρα του iPod. Οι δυο τους απολάμβαναν ένα παγωμένο γιαούρτι στην Καλιφόρνια όταν μια γυναίκα τους πλησίασε και ζήτησε το αυτόγραφο. Γενικά ο Steve Jobs ήταν πολύ φειδωλός στις υπογραφές του και δεν ήθελε να μοιράζει αυτόγραφα, γι’ αυτό και τα χειρόγραφά του είναι σπάνια. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η Apple δεν είναι δικό του έργο αλλά μια συλλογική προσπάθεια την οποία δεν ήθελε να καρπωθεί βάζοντας την υπογραφή του. Ωστόσο η επιμονή αυτής της γυναίκας τον έπεισε να κάνει μια εξαίρεση.

Ιωάννα Παπαμιχαήλ, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.