Η γραφή είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε από μικρή ηλικία. Ωστόσο, η πρόοδος της τεχνολογίας οδηγεί στην αντικατάσταση της γραφής με το χέρι από το πληκτρολόγιο.

Η χρήση υπολογιστών και κινητών που αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας, οδηγεί τα παιδιά από μικρή ηλικία να γράφουν κρατώντας ένα πληκτρολόγιο. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Zeit, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό δεν βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών.

Αναλυτικά, η εφημερίδα εξηγεί: «Το χειρόγραφο είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας: χάρη σε αυτό, οι άνθρωποι μπόρεσαν να διατηρήσουν τη γνώση τους. Η γραφή έδωσε τη δυνατότητα να μεταβιβάζουμε σύνθετες σκέψεις και ιδέες σε άλλους ανθρώπους ανεξάρτητα από τον χρόνο και το διάστημα. Και χάρη στο χειρόγραφο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τι δίδαξε ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης. Αλλά παρόλο που τέτοιες σκέψεις γράφονταν πάνω σε πέτρινες πινακίδες, παπύρους και αργότερα σε χαρτί, το σημερινό γράψιμο γίνεται ολοένα και πιο ανεξάρτητο από το φυσικό του υπόβαθρο. Σήμερα, γράφουμε και αποθηκεύουμε πολλά στα smartphones και τους υπολογιστές μας και τα ανεβάζουμε στο cloud. Όλο και συχνότερα ξεχνάμε το στυλό, όλο και πιο συχνά «χτυπάμε» τις σκέψεις μας στις οθόνες και τα πληκτρολόγια. Συχνά το χειρόγραφο μπορεί να βρεθεί μόνο σε σημειώσεις ή ευχετήριες κάρτες».

Οι ερευνητές της Εκπαίδευσης βπαρατηρούν και έναν κίνδυνο: Μια έρευνα μεταξύ 1.900 καθηγητών διαπίστωσε ότι το 30% των κοριτσιών και το 50% των αγοριών έχουν πρόβλημα να μάθουν πώς να γράφουν σωστά. Στο γυμνάσιο, ακόμη και το 40% των μαθητών δεν μπόρεσαν να γράψουν μισή ώρα χωρίς προβλήματα. Οι δάσκαλοι ρωτήθηκαν επίσης τι πιστεύουν: Το 53% εκτιμά ότι η αιτία βρίσκεται στην «προοδευτική ψηφιοποίηση της επικοινωνίας».

Αντιθέτως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι η ψηφιοποίηση είναι η αιτία των προβλημάτων στη γραφή. Ό,τι στοιχεία έχουν βρεθεί, στηρίζονται σε παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Ο νευρολόγος Κρίστιαν Άκελ είναι επιφυλακτικός: «Αν οι ερωτηθέντες έχουν ήδη μια σχηματισμένη άποψη, αυτό μπορεί να στρεβλώσει τα αποτελέσματα». Ο Κελ, που ερευνά το θέμα της επεξεργασίας γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, πιστεύει στην αξία του χειρόγραφου. «Το γράψιμο είναι ένα αριστούργημα του εγκεφάλου».

Η γραφή επίσης με το χέρι ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινήσεις καθώς δεν αφορά μόνο την ανάγνωση αλλά και τη μετάφραση ενός ήχου ή μιας λέξης με συγκεκριμένη μέθοδο.

Μελέτες δείχνουν ότι το γράψιμο με το χέρι έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει τη μάθηση. Στις ΗΠΑ, ένας ψυχολόγος κατέγραψε τις επιδόσεις μιας ομάδας 67 φοιτητών από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον που παρακολουθούσαν μια διάλεξη. Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα είτε να σημειώνουν με το φορητό υπολογιστή είτε να γράφουν σε χειρόγραφο. Το αποτέλεσμα: όσοι είχαν γράψει με το χέρι, είχαν πιο καλή επίδοση. «Αν γράφουμε με το χέρι, λειτουργούμε πιο συνειδητά», αναφέρει ο Mάρκαρντ. Ο συνδυασμός περιεχομένου και κίνησης δημιουργεί ένα είδος μνήμης. Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε να μην γενικεύσουμε, συνεχίζει ο Kελ: Μερικοί άνθρωποι έμαθαν καλύτερα ακούγοντας ή διαβάζοντας. «Η εκμάθηση είναι κάτι πολύ ξεχωριστό», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Κελ δηλώνει: «Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν στην τάξη». Στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να βρουν τρόπους φιλικούς προς το παιδί για να διδάξουν τους μαθητές να γράφουν. Αυτό δεν σημαίνει την αποδυνάμωση της ψηφιοποίησης, αλλά τον συνδυασμό και των δύο διαδικασιών. Παράδειγμα είναι τα στυλό που ψηφιοποιούν τη γραφή απευθείας. Με τη μέθοδο αυτή γίνεται συνδυασμός και των δύο και τα παιδιά έχουν επαφή με το χειρόγραφο.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.