Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία, αναφέρεται ότι συναντήθηκε με τις αντιπροσωπείες της ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA και της αμερικανικής NASA. Σε αυτές τις συναντήσεις συζητήθηκαν τα τρία θέματα τα οποία απασχολούν την Roskosmos.


Πρώτο θέμα, αποτέλεσε η διεξαγωγή επιπρόσθετων πειραμάτων από κοινού στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Δεύτερο θέμα στη ατζέντα ήταν οι προοπτικές της επίσης από κοινού εξερεύνησης της Σελήνης και συγκεκριμένα την ιδέα της δημιουργίας ενός διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη. Τέλος δεν έμεινε απ’ έξω από την συζήτηση και η ένταξη στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αμερικανικών επανδρωμένων διαστημοπλοίων.

Επίσης, η αντιπροσωπεία είχε επαφές και με την Ιαπωνική υπηρεσία JAXA η οποία έχει πρόεδρο τον Ναόκι Οκουμούρα, με τον οποίον συζητήθηκε το έργο τριών κοινών επιστημονικών ομάδων που ασχολήθηκαν με την πραγματοποίηση πειραμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με ζητήματα εξερεύνησης της Σελήνης, όπως και με ζητήματα συνεργασίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


Τέλος συζήτηση υπήρξε και με την αντιπροσωπεία της διαστημικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την οποία συμφώνησαν την αποστολή κοσμοναυτών από τα ΗΑΕ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.