Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Σύλλογος “Αναστενάρια Λαγκαδά”αναβιώνει το έθιμο των Αναστεναρίων, το οποίο προσελκύει πλήθος κόσμου στην πόλη του Λαγκαδά, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Τα Αναστενάρια έχουν μία μακραίωνη παράδοση κι είναι ένα από τα πλέον ξεχωριστά χριστιανικά λατρευτικά έθιμα προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αυτή η ιδιαίτερη τοπική λατρεία διατηρήθηκε χωρίς διακοπή, για αιώνες στην Ανατολική Θράκη κι εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε τέσσερα ελληνικά χωριά: το Κωστή και το Μπορντίβο, το Γαλάζιο και τον Άγιο Στέφανο. Όταν οι κάτοικοι των χωριών αυτών ήρθαν ως πρόσφυγες κι εγκαταστάθηκαν στην Μακεδονία, και ειδικότερα στο Λαγκαδά και στην Αγία Ελένη, στη Μαυρολεύκη και στη Μελίκη, κ.ά., ήρθε και η λατρεία των Αναστεναρίων, η οποία αποτελούσε για τις κοινότητες αυτές την κεντρική τοπική λατρεία, με βάση την οποία ήταν και συνεχίζει να είναι οργανωμένη ολόκληρη η κοινοτική και θρησκευτική τους ζωή. Αυτό το ιδιαίτερο λατρευτικό έθιμο εξασφαλίζει την εθνική και χριστιανική συνέχεια των απανταχού Ελλήνων της Θράκης που εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία, ενώ παράλληλα ενισχύει και την πολιτιστική, αλλά και πολιτισμική τους ταυτότητα.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν τόσο δημοφιλές και ξεχωριστό έθιμο θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο χορός, αλλά και η μουσική των μελών της κοινότητας, οι ιδιαίτερες εικόνες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με τις οποίες χορεύουν οι μετέχοντες στο Πανηγύρι και στην Τελετή, όπως και της Παναγίας με τον Ιησού και του Αγίου Παντελεήμονα, η έντονη συγκινησιακή “ευφορία” των πανηγυριζόντων και φυσικά, η “πυροβασία” των μετεχόντων.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, θα μπορέσει κάποιος να τα δει κι από κοντά στις 21, 22 & 23 Μαΐου του 2018, στη διεύθυνση Σαρρή 13, στο συνοικισμό Παπακυριαζή, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο Λαγκαδά.

Με πληροφορίες από:

  • Το Σύλλογο “Αναστενάρια Λαγκαδά” & από:
  • Την επιστημονική ανάλυση του Λαγκαδιανού καθηγητή Κοινωνιολογίας και Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κύριο Παπαρίζο Αντώνη.

Τη διεύθυνση στο GoogleMaps τη βρίσκετε από εδώ:https://goo.gl/maps/TcnVC2KmBuF2

Α.  Σαρρή 13 Λαγκαδάς,  572 00, Ελλάδα 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: +0030 2394023139 +0030 6908689002

E-Mail: anastenarialagkada@gmail.com

Σύλλογος Αναστενάρια Λαγκαδά

Με τιμή

Ο Πρόεδρος,

Αναστάσιος Γκαιντατζής

Προσέλευση κόσμου από τις 18:00-22:00

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου