Ο κωμικός ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι μεσουράνησε τη δεκαετία του ’80 και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το τηλεοπτικό κοινό. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτική σειρά και αποτέλεσε πρότυπο για όλους τους Αφροαμερικανούς που πίστεψαν ότι μπορούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ωστόσο, η λαμπρή πορεία του άρχισε να ξεθωριάζει όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό. Ο γνωστός ηθοποιός, 80 ετών σήμερα, κρίθηκε ένοχος για τη σεξουαλική επίθεση εναντίον της Άντρεα Κόνσταντ.

Η αντίστροφη μέτρηση

Το 2004 η τότε υπάλληλος του Πανεπιστημίου Temple δέχτηκε την πρόταση του ηθοποιού για ένα ποτό, το οποίο συνοδεύτηκε από τρία χάπια που σκοπό είχαν να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την ένταση. Η Άντρεα Κόνσταντ υποστήριξε ότι είχαν καμφθεί οι αντιστάσεις της και έτσι έπεσε θύμα κακοποίησης. Η δίκη διήρκεσε τρεις εβδομάδες με τον Μπιλ Κόσμπι να υποστηρίζει ότι η συνεύρεση ήταν συναινετική και τα χάπια ήταν για αλλεργίες και προορίζονταν να βοηθήσουν την Άντρεα να χαλαρώσει. Την περασμένη χρονιά δεν βγήκε ομόφωνη ετυμηγορία ενώ φέτος το ζήτημα ανακινήθηκε με μαρτυρίες και άλλων γυναικών που κατέθεσαν εναντίον του ηθοποιού. Οι μαρτυρίες αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου. Η υπερασπιστική ομάδα του Κόσμπι κινήθηκε επιθετικά ως προ το ήθος των γυναικών, κατηγορώντας τες ως παθολογικές ψεύτρες και υστερόβουλες, διακηρύσσοντας ότι επιζητούν να αποσπάσουν δημοσιότητα και χρήματα από τον ηθοποιό. Στο παρελθόν ο Κόσμπι είχε παραδεχτεί τη χρήση ναρκωτικών και τη σύναψη εξωσυζυγικών σχέσεων.

Η ετυμηγορία του δικαστή είναι 30 χρόνια φυλάκισης, δέκα χρόνια για κάθε μία από τις κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος. Το πιο πιθανό είναι να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Η ατμόσφαιρα κατά την ανακοίνωση της απόφασης ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, με πολλές από τις γυναίκες που δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση από τον ηθοποιό να ξεσπούν σε κλάματα, κάποιοι άλλοι να ζητωκραυγάζουν και η ομάδα υπεράσπισης μαζί με τον ηθοποιό ξέσπασαν οργισμένοι.

Ιωάννα Παπαμιχαήλ, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.