Ο Ρώσος δημοσιογράφος, Αρκάντι Μπαμπτσένκο, μαζί με την υπηρεσία ασφάλειας της Ουκρανίας σκηνοθέτησε το θάνατό του καθώς υπήρχαν φόβοι για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Αυτός ο «θάνατος» αποσκοπούσε στην αποτροπή της συνωμοσίας και στο να ξεσκεπαστούν όσοι βρίσκονταν πίσω από αυτή.

Ο Μπαμπτσένκο είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Επίσης είναι πολύ γνωστός πολεμικός ανταποκριτής και οι σχέσεις με τον Βραδιμίρ Πούτιν δεν ήταν καλές λόγω της κριτικής που του ασκούσε. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2017 αυτοεξορίστηκε από τη Ρωσία για να εγκατασταθεί στην Ουκρανία.

Στις 29 Μαΐου ανακοινώθηκε ο θάνατος του δημοσιογράφου. Τα ΜΜΕ έγραψαν πως δολοφονήθηκε στο σπίτι του, στο Κίεβο εν ψυχρώ από σφαίρες στην πλάτη του. Ακριβώς την επόμενη μέρα, η υπηρεσία ασφάλειας της χώρας οργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε ο δημοσιογράφος ζωντανός.

Στην συνέντευξη Τύπου ο ίδιος αποκάλυψε πως η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών τον ενημέρωσε πως υπήρχαν άνθρωποι που σχεδίαζαν την δολοφονία του. Ένα από τα στοιχεία που του δόθηκαν ήταν πως ο υποτιθέμενος δράστης είχε ένα διαβατήριό του με μια φωτογραφία από το 2002 περίπου. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα πως πίσω από την απόπειρα βρισκόταν η Ρωσία καθώς αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να υπάρχουν μόνο γραφείο έκδοσης διαβατηρίων της χώρας.

Επίσης στην ίδια συνέντευξη, δόθηκαν οι λεπτομέρειες για την οργάνωση αυτού του σχεδίου. Ο ίδιος ενημερώθηκε ένα μήνα πριν χρησιμοποιηθεί αυτό το τέχνασμα κάτι για το οποίο γνώριζε η οικογένειά του. Με τη βοήθεια ενός μακιγιέρ και με αίμα γουρουνιού μπόρεσαν να σκηνοθετήσουν τον χώρο ώστε οι φωτογραφίες που θα δημοσιευτούν να είναι αληθοφανείς.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας και ο επικεφαλής της οργάνωσης δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα καταδικάζουν την ενέργεια αυτή καθώς μπορεί να έχουν πολλές επιπτώσεις.

Τέλος ο Μπόρις Γκέρμαν, ο άνδρας που υποτίθεται πως οργάνωνε την συνωμοσία δολοφονίας του δημοσιογράφου, βρίσκεται υπό κράτηση για τουλάχιστον δύο μήνες.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.