Η Ferrari F1/87 του 1987 ήταν το τελευταίο μονοθέσιο που παρουσίασε η Ιταλική φίρμα όσο ήταν ακόμη στη ζωή ο Enzo Ferrari. Το μονοθέσιο μπήκε σε δημοπρασία στο Bonhams του Μόντε Κάρλο στις 11 Μαΐου.
Το μονοθέσιο το οδηγούσαν οι Gerhard Berger με το νούμερο 28 και ο Ιταλός, Michele Alboreto με το νούμερο 27. Η χρονιά του 1987 ήταν μία απογοητευτική για Ιταλική ομάδα λόγω των πολλών προβλημάτων αξιοπιστίας που είχε. Με αποτέλεσμα η ομάδα να έχει 19 εγκαταλείψεις από τους 32 αγώνες της χρονιάς. Παρ’όλ’αυτά ο Μπέργκερ πήρε δύο νίκες και μία δεύτερη θέση ενώ ο Αλμπορέτο ανέβηκε τρεις φορές στο βαθρό, χωρίς όμως να καταφέρει να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Μπέργκερ κατέκτησε ακόμα, 2 pole position. Η Scuderia Ferrari τερμάτισε τέταρτη στην κατάταξη με 53 πόντους.

Διαθέτει V6 κινητήρα 1.500 κυβικών ο οποίος σε ρυθμίσεις δοκιμών απέδιδε 950 ίππους και σε αυτές των αγώνων 880. Ο αυστριακός σχεδιαστής μηχανικός Gustav Brunner, (ήταν με την Γερμανική ATS και την Βρετανική RAM Racing), σχεδίασε την F1/87 για τη Ferrari, αλλά κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, ο επιτυχημένος Βρετανός σχεδιαστής John Barnard, διορίστηκε ως ο νέος τεχνικός διευθυντής της ιταλικής ομάδας. Ο Barnard ήρθε φρέσκος από έξι χρόνια στη McLaren, όπου ήταν υπεύθυνος για την McLaren MP4/2 που τροφοδοτείται από τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα TAG-Porsche που είχε κερδίσει τα πρωταθλήματα οδηγών 1984, 1985 και 1986 και τα πρωταθλήματα κατασκευαστών 1984 και 1985. Ο Barnard δήλωσε αργότερα ότι εάν ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό του αυτοκινήτου από την έναρξή του (η διαδικασία στη Ferrari που ξεκίνησε το 1986 ενώ βρισκόταν ακόμα στη McLaren), θα είχε παράγει κάτι διαφορετικό.

Η F1/87 όμως τυγχάνει να είναι το τελευταίο μονοθέσιο που παρουσίασε η Scuderia Ferrari με τον Enzo εν ζωή και αυτός είναι και ο μόνος ουσιαστικά λόγος που θα κάνει κάποιους να ενδιαφερθούν να την αποκτήσουν. Σε δημοπρασία που θα διοργανώσει μέσα στο μήνα η εταιρεία Bonhams και να πληρώσουν σύμφωνα με προβλέψεις έως και 900.000 ευρώ. Το μονοθέσιο της δημοπρασίας είναι αυτό του Gerhard Berger. Η δημοπρασία του Bonham, υποστηρίζει ότι το μονοθέσιο έχει διατηρηθεί σε κλιματιζόμενη αποθήκη από την τελική του αποχώρηση. Στην ίδια εκδήλωση, υπήρχε η δυνατότητα να αγοράσετε, την Toleman του 1984 του Ayrton Senna.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.