Οι αρχαίοι Έλληνες, παρατηρώντας τη φύση και τα έμβια όντα, δεν άργησαν να αναπτύξουν μια στενή σχέση με τα ζώα. Άλλα τα εξημέρωσαν για να εξυπηρετήσουν καθημερινές τους ανάγκες (καλλιέργεια γης, μεταφορά ανθρώπων και αγαθών), άλλα τα κυνηγούσαν για τη σάρκα τους, το δέρμα τους και τα οστά τους, ενώ ορισμένα ζώα έγιναν πιστοί σύντροφοι του ανθρώπου. Η στενή σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τα ζώα έχει αποτυπωθεί τόσο στις γραπτές πηγές όσο και στην τέχνη.

Η παρουσία των ζώων είναι έντονη στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Κάθε θεός του Ολύμπου είχε το ιερό του ζώο, ενώ σε μερικά από αυτά απέδιδαν μυθικές διαστάσεις, όπως στον Κέρβερο, τον σκύλο που φυλούσε τον Άδη, και ιδιαίτερους συμβολισμούς, όπως, για παράδειγμα, το φίδι συνδεόταν με τη γονιμότητα και την προστασία του σπιτιού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες στους μύθους του Αισώπου είναι ζώα, τα οποία αντιπροσωπεύουν ανθρώπινους χαρακτήρες διατηρώντας ταυτόχρονα τις ιδιότητές τους. Ο πρώτος που μελέτησε και κατέγραψε τα είδη και τη φυσιολογία των ζώων ήταν ο Αριστοτέλης στο έργο του «Περί τα ζώα ιστορίαι», ύστερα από ενδελεχή ενασχόληση και παρατήρηση του ζωικού βασιλείου.

Στην τέχνη η απεικόνιση των ζώων κατέχει ξεχωριστή θέση επιβεβαιώνοντας την στενή σχέση ανθρώπων και ζώων στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Από τη μνημειακή γλυπτική έως την αγγειογραφία και από τη ζωγραφική έως τη μικροτεχνία κάθε είδους ζώο παριστάνεται άλλοτε σχηματοποιημένα και άλλοτε ρεαλιστικά υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση την πολύπλευρη σχέση του με τον άνθρωπο. Η πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες αποτελεί ένδειξη ισχύος και εξουσίας. Στη ζωοφόρο του Παρθενώνα την πομπή των Παναθηναίων απαρτίζουν άλογα και βόδια, σύμβολα της δύναμης της Αθήνας και των θεών. Πήλινα ειδώλια ζώων συνοδεύουν τους νεκρούς στον τάφο τους ως κτερίσματα, ενώ σε επιτύμβιες στήλες ο νεκρός απεικονίζεται συχνά συντροφιά με το αγαπημένο του ζώο.

Την στενή σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τα ζώα επιθυμεί να αναδείξει το Μουσείο της Ακρόπολης μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιεί από την Τρίτη 26 Ιουνίου έως την Πέμπτη 19 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα περιηγηθούν με τη βοήθεια αρχαιολόγων στις αίθουσες των κλιτύων της Ακρόπολης για να ανακαλύψουν αυτήν την πολύπλευρη σχέση του ζώου με τον άνθρωπο στην αρχαιότητα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 12 ετών και ολοκληρώνεται με την αποτύπωση των δικών τους δημιουργιών σε καμβά και πηλό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το site του Μουσείου εδώ

Γιούλα Τσιλογιάννη, Αρχαιολόγος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.