Η ζωή της Εβίτα Περόν, ύστερα από 60 χρόνια από τον θάνατό της συνεχίζει να απασχολεί.
Η Μαρία Εβα Δουάρτε Περόν γεννήθηκε το 1919 στο Λος Τόλδος, χωριό της Αργεντινής, και ήταν ηθοποιός, με καριέρα και στο ραδιόφωνο και αργότερα έγινε η Πρώτη Κυρία της χώρας. Παντρεύτηκε με τον συνταγματάρχη Χουάν Περόν το 1945, ο οποίος το επόμενο έτος εκλέχτηκε πρόεδρος της χώρας

Ήταν λαϊκής καταγωγής. Ίδρυσε και το Κόμμα Περονίστα Γυναικών όπου διετέλεσε πρόεδρος μέχρι τον θάνατό της. Ήταν αρκετά δραστήρια και έδωσε μάχη για τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, γεγονός που την έκανε ιδιαίτερα αγαπητή σε κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Η βοήθεια που έδωσε στην κοινωνία και ειδικότερα σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα ήταν μεγάλη και γινόταν μέσω του Ιδρύματος Έβα Περόν. Το ίδρυμα ίδρυσε νοσοκομεία, σχολεία, άσυλα και προσπάθησε να βοηθήσει και στην ανάπτυξη του τουρισμού, του αθλητισμού, έδωσε υποτροφίες σε φοιτητές, βοήθεια σπιτικά αλλά και τις γυναίκες.

Δυστυχώς όμως η αρρώστια της που την οδήγησε σε πρόωρο θάνατο δεν της επέτρεψαν να συνεχίσει το έργο της. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παρά την αδυναμία που της προκαλούσε η αρρώστια αρνιόταν να σταματήσει τις δράσεις της. Ύστερα από διάφορες εγχειρήσεις και θεραπείες που υπέστη προκειμένου να καλυτερέψει η υγεία της, τελικά πέθανε σε ηλικία 33 ετών το 1952 στις 26 Ιουλίου.
Το 2016 όμως, έγιναν γνωστές κάποιες αποκαλύψεις από τον νευροχειρουργό της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ, Ντάνιελ Νιγεσχογ, τα οποία ανατρέπουν τα δεδομένα. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο σύζυγός της και Πρόεδρος της Αργεντινής την υποχρέωσε να κάνει λοβοτομή. Αυτή είναι μια επέμβαση που καταστρέφει σημεία του εγκεφάλου σε άτομα με νοητικές διαταραχές και ψυχικές ασθένειες, για να εξαλείψουν τα συμπτώματά τους και συναισθηματικές αντιδράσεις.

Ο νευροχειρουργός βασίζεται στο γεγονός πως όταν το 2011 πέρασε στο σκελετό της ακτίνες Χ, διαπίστωσε πως είχε γίνει επέμβαση στον εγκέφαλό της και αυτό τον οδήγησε στο συμπέρασμα της λοβοτομής.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια για το πως κατέληξε η Πρώτη Κυρία να κάνει αυτήν την επέμβαση. Το ένα ισχυρίζεται πως έγινε με δική της θέληση προκειμένου να αντέχει τους πόνους της αρρώστιας της. Ένα άλλο βέβαια, υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο ο άντρας της ήθελε να την απομακρύνει από τα πολιτικά θέματα καθώς είχε αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη κυρίως για τους πλουσιότερους. Ήταν ο τρόπος να ηρεμήσει τις δράσεις της Εβίτα αλλά παράλληλα και τον πόνο της.

Το γεγονός πως περνούσε δύσκολες στιγμές δεν την απομάκρυνε από την πολιτική, αντίθετα άρχισε να κάνει ακόμα εμφανέστερη την ενόχλησή της για όσους την εναντιώνονταν. Απόδειξή αυτού αποτελεί και η ομιλία της την Πρωτομαγιά του 1952 στην αλλά και πως κρυφά και από τον σύζυγό της παρήγγειλε χιλιάδες αυτόματα πιστόλια και πολυβόλα για να δημιουργηθούν εργατικές πολιτοφυλακές.

Ο γνωστός χειρουργός Τζέιμς Πόπεν ήταν αυτός που έκανε την εγχείρηση. Μάλιστα, μία από τις νοσοκόμες, Η Μανένα Ρικέλμε, την οποία και εμπιστευόταν η Έβα είπε πως πράγματι η εγχείρηση έγινε χωρίς να το θέλει η ίδια αλλά και πως έγινε με άκρα μυστικότητα μέσα στο προεδρικό μέγαρο.

Από τότε ήταν που η Έβα Περόν σταμάτησε να τρώει και οδηγήθηκε στον θάνατο. Ο χειρουργός, δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του να την εγχειρήσει. Βέβαια, ο ακριβής λόγος που ο Χουάν Περόν μπορεί να έδωσε μια τέτοια εντολή δεν μπορεί να είναι ακριβής καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και μαρτυρίες.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.