Την εμφάνισή τους αρχίζουν να κάνουν ΑΤΜ τα οποία όμως δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη τράπεζα. Οι συναλλαγές όμως που γίνονται μέσω αυτών αφορούν τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, ethereum κτλ. Μπορεί κανείς τα αγοράσει, να πουλήσει αλλά και να μεταφέρει χρήματα και μάλιστα σε σχεδόν όλα τα είδη καταστημάτων.
Το κρυπτονόμισμα αποτελεί μια αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος που βασίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας για τη διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την υποβολή προσωπικών δεδομένων και σε οποιοδήποτε χώρο η χρόνο.

Στην χώρα μας όμως, δεν είναι τόσο γνωστή η ύπαρξη αλλά και η χρήση τους αν και σιγά σιγά αρχίζουν τα αυξάνονται τέτοιου είδους ΑΤΜ.

Η συνάντηση της “Καθημερινής” με τον Στέφανο Γκετσόπουλο, ο οποίος είναι συνιδρυτής της Thess Cash Hellas βοήθησε στο να κατανοηθούν καλύτερα τα ΑΤΜ αυτά. Όπως ο ίδιος δηλώνει, στα σχέδιά τους βρίσκονται η λειτουργία τέτοιων ΑΤΜ και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας καθώς ήδη υπάρχουν νοτιότερα της χώρας όπως Αθήνα, Κρήτη, Μύκονο κτλ.

Απάντησε στην ερώτηση για το πως χρησιμοποιούνται τα ΑΤΜ των κρυπτονομισμάτων. Βασικό είναι να υπάρχει ρευστό όταν κάποιος θέλει να αγοράσει. Αυτό που προτείνει είναι να υπάρχει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στο κινητό αλλά ακόμα και αν δεν υπάρχει μπορεί να δημιουργηθεί στο ίδιο το ΑΤΜ το paper wallet. Αν πάλι θέλει να πουλήσει είναι απαραίτητο το ηλεκτρονικό πορτοφόλι καθώς θα χρειαστεί το QR code για να το σκανάρει. Ύστερα το ΑΤΜ λαμβάνει τη συναλλαγή, παίρνει την απόδειξη και όταν δώσει το “ΟΚ” το διαδίκτυο και παίρνει τα χρήματα του. Αγοράζει κανείς με 7% και πουλάει με 5% transmision fees.

Υπάρχουν ήδη αρκετά καταστήματα και επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμή με bitcoins. Σε αυτά ανήκουν δικηγορικά γραφεία, φαρμακεία, βιοτεχνίες, ηλεκτρονικά περιοδικά αλλά και χώροι εστίασης. Οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν από 10 έως 500 ευρώ.
Ως γενικό συμπέρασμα και με βάση τα δεδομένα του ΑΤΜ που εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο, παρατηρείται πως ανάμεσα στα 1.500 άτομα υπάρχουν αρκετοί ξένοι, κάποιοι σταθεροί πελάτες και άλλοι που απλά θέλουν να δοκιμάσουν και να κατανοήσουν την λειτουργία και τον τρόπο της συναλλαγής μέσα από αυτά τα μηχανήματα.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημσοιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.