Το Καταλανικό Ζήτημα απασχόλησε πολύ τον διεθνή τύπο το φθινόπωρο του 2017, καθώς στις 1 Οκτωβρίου του έτους η περιφέρεια της Καταλονίας κήρυξε εκλογές σχετικά με το ερώτημα αν οι κάτοικοί της επιθυμούν την ανεξαρτησία ή όχι.

Τα επεισόδιά της ημέρας της ψηφοφορίας που έγιναν ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες έχουν χαραχτεί στην ιστορία λόγω του αντιδημοκρατικού πνεύματος που επικρατούσε και τις επιθέσεις των αστυνομικών ενάντια στους πολίτες. Οι αστυνομία προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο στα εκλογικά κέντρα χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα. Μάλιστα, οι εικόνες είχαν συγκλονίσει την παγκόσμια γνώμη και τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως υπήρχαν πάνω από 1000 τραυματίες.

Η ψηφοφορία όμως έγινε, και αν και είχε χαμηλή προσέλευση το ποσοστό που ψήφισε το “ΝΑΙ” ήταν το 91,96%. Παρόλα αυτά, η Μαδρίτη κήρυξε το δημοψήφισμα ως παράνομο. Φέτος, δυο μέρες πριν από την επέτειο του δημοψηφίσματος, έγιναν επεισόδια την πρωτεύουσα της Καταλονίας, τη Βαρκελώνη όπου υπήρξαν και συλλήψεις αλλά και τραυματισμοί. Τα τοπικά ΜΜΕ δήλωσαν πως οι τραυματισμοί δεν ήταν σοβαροί. Στη διαδήλωση που έγινε, υπήρχαν άνθρωποι που ήταν και υπέρ αλλά και κατά της απόσχισης.

Την προγραμματισμένη διαδήλωση υπέρ των αστυνομικών που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τον δημοψήφισμα πέρσι θέλησαν να εμποδίσουν αρκετοί διαδηλωτές που ζητούν την ανεξαρτησία, περνώντας το βράδυ τους στους δρόμους της πόλης. Όμως δεν πέτυχαν τον στόχο τους καθώς οι άλλοι ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο.

Στις 1 Οκτωβρίου φέτος, νέοι φοιτητές και όχι μόνο διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης ζητώντας την ανεξαρτησία της Καταλονίας και καταδικάζοντας τα περσινά επεισόδια και τη βία.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.