Είναι πιο εύκολο για κάποιον το να αναγνωρίσει έναν πίνακα του Μονέ παρά να ζωγραφίσει έναν τέτοιον. Τα αναπαραγωγικά ανταγωνιστικά δίκτυα δύνανται να ζωγραφίσουν ένα πορτρέτο ή να συνθέσουν μια αρμονική συμφωνία, πράγμα δύσκολο αλλά γοητευτικό, με πολύ μεγάλη επιστημονική ζήτηση στις μέρες μας.

Η τεχνική αυτή αποτελείται από δύο τεχνητά νευρικά δίκτυα επειδή χρησιμοποιούν αλγορίθμους που έχουν στόχο να τα βοηθήσουν να λειτουργήσουν με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το «δημιουργικό» δημιουργεί εικόνες βασιζόμενο σε τυχαία δεδομένα με τα οποία τροφοδοτείται. Οι ερευνητές εκπαιδεύουν το δεύτερο δίκτυο, το «μεροληπτικό» μέσω μιας μηχανής μάθησης, η οποία είναι ικανή να διατυπώνει την διαφορά ανάμεσα στην πραγματική εικόνα και στο αρχείο των δεδομένων που περιέχει παράλογα μοτίβα από σχέδια και χρώματα. Το «μεροληπτικό» δίκτυο στη συνέχεια αναλύει μια σειρά από αρχεία, κάποια από τα οποία προέρχονται από μια βάση δεδομένων από πραγματικές εικόνες, ενώ κάποια έχουν διαμορφωθεί από το «δημιουργικό» δίκτυο.
Αρχικά, το «δημιουργικό» δίκτυο δεν είναι αρκετά ικανό να δημιουργήσει ρεαλιστικές εικόνες και το «μεροληπτικό» εύκολα τις επισημαίνει ως λανθασμένες. Τελικά όμως το «δημιουργικό» τμήμα υποτίθεται ότι μαθαίνει από τις απαντήσεις του «μεροληπτικού» δικτύου και ξεκινά να παράγει βαθμιαία πιο ρεαλιστικές εικόνες. Με αυτόν τον τρόπο τα δύο δίκτυα είναι αντίπαλα μεταξύ τους, με το «μεροληπτικό» να προσπαθεί να ξεγελάσει το «δημιουργικό» και το δεύτερο να προσπαθεί να αποφύγει την γελοιοποίησή του.

Τα αναπαραγωγικά ανταγωνιστικά δίκτυα έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή δειγμάτων από φωτορεαλιστικές εικόνες με σκοπό την οπτικοποίηση νέων βιομηχανικών σχεδίων, υποδημάτων, σάκων, ενδυμάτων, σάκων και αντικειμένων προορισμένων για ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ακόμη, χρησιμοποιούνται από το Facebook, αλλά και σε σχέδια κίνησης για βίντεο. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή μοντέλων 3D για αντικείμενα από εικόνες αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας των εικόνων του διαστήματος. Παρήχθησαν για πρώτη φορά το έτος 2014 από τον διακεκριμένο επιστημονικό ερευνητή Ian Goodfellow, ο οποίος έχει συνεισφέρει πολλά στην στον επιστημονικό τομέα της εμβάθυνσης της λειτουργίας μηχανημάτων και δεδομένων (deep learning).
Οι επιστήμονες μπορούν να δημιουργήσουν με αυτήν την τεχνική φωτογραφίες που μοιάζουν τουλάχιστον επιφανειακά ως αυθεντικές στο ανθρώπινο μάτι του παρατηρητή καθώς διαθέτουν αρκετά ρεαλιστικά χαρακτηριστικά στοιχεία. Βέβαια σε διάφορα τεστ που γίνονται, σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να διαχωρίσουν το πραγματικό έργο τέχνης από το τεχνητό.

Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα από Γάλλους επιστήμονες είχε την πεποίθηση ότι έγραψε έναν αλγόριθμο στον υπολογιστή, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει αυθεντικά έργα ζωγραφικής τα οποία ομοιάζουν με διαχρονικά αριστουργήματα, όπως του Ρέμπραντ. Οι εικόνες που δημιουργήθηκαν με βάση τον «Baron of Belamy» και τις αριστοκρατικές του επαφές, μπορεί να μοιάζουν πασαλειμμένες και θολές και θα είχαν ελάχιστες πιθανότητες να προσελκύσουν τους πελάτες του Ολλανδού ζωγράφου, αλλά είναι καλές για να μπουν σε δημοπρασία τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Christie’s και δη σε τιμή που εκτιμάται γύρω στα 7.000- 10.000 δολάρια. «Είμαστε καλλιτέχνες με διαφορετικό πινέλο. Το δικό μας πινέλο είναι ένας αλγόριθμος που δημιουργήθηκε με υπολογιστή» δήλωσε στον ξένο τύπο ο επικεφαλής της ομάδας Hugo Caselles-Dupre.

Παρόλα αυτά, δεν λείπουν και οι έντονες αντιδράσεις από τους καλλιτέχνες λόγω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στα έργα τέχνης, φοβούμενοι την μελλοντική υποκατάσταση της ανθρώπινης δημιουργίας από τις μηχανές. «Εάν ο Πικάσο δεν εξέφραζε θυμό, η «Γκουέρνικα» δεν θα υπήρχε ποτέ. Εάν ο Μοντιλιάνι δεν ήταν ερωτευμένος με τα μοντέλα του, τα γυμνά του θα ήταν μουντά και αδιάφορα», σύμφωνα με δημόσια δήλωση του Ιταλού ζωγράφου Robert Prestigiacomo στον ξένο τύπο.

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος – Δικηγόρος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.