Η σαμπάνια έκανε ρεκόρ πωλήσεων 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2017 όπως ανακοίνωσε η διεπαγγελματική επιτροπή Καμπανίτη Οίνου.

Η σαμπάνια είναι ένας αφρώδης οίνος που παράγεται από σταγύλια που καλλιεργούνται στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στο όνομα της Καμπανίας όπου και πήρε το όνομα της. Τα κύρια σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας είναι «Pinot Noir», » Chardonnay» και «Pinot Meunier». Η σαμπάνια απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της σύνδεσής της με τους Γάλλους βασιλείς. Οι βασιλείς από όλη την Ευρώπη διέδωσαν το μήνυμα της μοναδικότητας του αφρώδους οίνου από την Καμπανία και τη σύνδεσή του με την πολυτέλεια και την εξουσία στα μέσα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

Το ποσό των πωλήσεων άγγιξε τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ (6 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι συνολικές εξαγωγές σαμπάνιας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 415,2 εκατομμύρια ευρώ το 2017, δήλωσε ο οργανισμός εμπορίου Comité Champagne.

Η Βρετανία μπορεί να εισάγει περισσότερα μπουκάλια σαμπάνιας από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η αγορά των ΗΠΑ είναι πιο πολύτιμη. Οι αποστολές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,5% σε αξία το 2017, σε σχεδόν 586 εκατομμύρια ευρώ. Από όγκο, οι έμποροι των ΗΠΑ εισήγαγαν 23,1 εκατομμύρια φιάλες.

Οι εξαγωγές προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 21,3% σε αξία και 17,6% σε όγκο, σε 306,7 εκατ. Ευρώ και 12,9 εκατ. φιάλες, ενισχύοντας τη θέση της ως την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σαμπάνιας στον κόσμο προ της Γερμανίας στην τέταρτη θέση. Αλλού, η Αυστραλία είδε αύξηση των αποστολών κατά 23% σε αξία, σε 131,8 εκατομμύρια ευρώ, από 8,5 εκατομμύρια φιάλες. Και οι εξαγωγές προς την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν αυξήθηκαν συλλογικά κατά 26,7% σε αξία, ενώ η Νότια Κορέα παρουσίασε επίσης αύξηση της αξίας κατά 39,5% και κάλυψε το σήμα εκατομμυρίων φιαλών για πρώτη φορά, δήλωσε ο εμπορικός φορέας.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.