Πριν κάποιες μέρες επιστήμονες της Βρετανίας αλλά ανάμεσα τους κι ένας ελληνικής καταγωγής αιματολόγος, ανακάλυψαν πως δημιούργησαν έπειτα από πολλές μελέτες, μια νέα ισχυρότερη ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου, την οποία μάλιστα άρχισαν να την δοκιμάζουν.

Με τη βοήθεια της γενετικής, τροποποίησαν ένα νέο πολύ δυνατό είδος ανοσοποιητικού κυττάρου εις ονόματι CAR19-iNKT, το οποίο μελλοντικά όταν θα είναι 100% έτοιμο θα μπορεί να παραχθεί μαζικά και να χρησιμοποιηθεί σε καρκινοπαθείς σε όποιο στάδιο βρίσκονται.

Οι εν λόγω θεραπείες έχουν ως σκοπό να επαπρογραμματίσουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα, ώστε να καταστρέψουν τα καρκινικά που θα έχουν δημιουργηθεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Θεραπείες τύπου CART-T είναι όμως πολύ ακριβές, έχοντας κόστος περίπου 300.000 λιρών ανά ασθενή.

Οι συγκεκριμένες όμως όπως υπολογίζεται θα κοστίζουν μόλις το ένα δέκατο από τις προηγούμενες και δεν θα χρειάζεται να είναι εξατομικευμένες. Φυσικά οι δοκιμές σε πειραματόζωα έχουν γίνει με μεγάλη επιτυχία αλλά και πάλι υπάρχουν αμφιβολίες καθώς τα πειραματόζωα που χρησιμοποιούνται είναι ποντίκια με καρκινικά κύτταρα σε υψηλό επίπεδο και άλλα ζώα με παρόμοια κατάσταση ασθενείας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση και απόφαση των επιστημόνων να κάνουν πείραμα ζωντανό και νόμιμο φυσικά , σε άνθρωπο ώστε να μπορούν να περάσουν στην μαζική παραγωγή κι έπειτα στην προώθηση – χορηγία της θεραπείας.

Οι τυπικές ανοσοθεραπείες CAR (Chimeric Antigen Receptor) αφαιρούν ένα ανοσοκύτταρο από το αίμα του καρκινοπαθούς, το τροποποιούν γενετικά στο εργαστήριο ώστε να ενισχύσουν την καταστροφική αποτελεσματικότητά του και, αφού το πολλαπλασιάσουν εργαστηριακά, επανεισάγουν αυτό τον «στρατό» στον οργανισμό του ασθενούς για να «καθαρίσει» τα καρκινικά κύτταρα. Κάτι τέτοιο ήθελαν να αποφύγουν και γι αυτό επέλεξαν με κόπο να αναπτύξουν την θεωρία και πράξη της θεραπείας του καρκίνου σε άλλο επίπεδο και σε άλλη τακτική. Κάποια τακτική η οποία δεν θα είναι κουραστική, ψυχοφθόρα στον ασθενή αλλά ανώδυνη όσο το λιγότερο γίνεται, πολλά υποσχόμενη και προσιτή στην τιμή.

Η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για νέες εξατομικευμένες θεραπείες της λευχαιμίας και του λεμφώματος (καρκίνου του λεμφικού συστήματος), με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς έως το ένα τρίτο των ασθενών, οι οποίοι έως τότε δεν είχαν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες, εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου σε βάθος χρόνου.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες χρησιμοποιούν Τ-λεμφοκύτταρα στη νέα ανοσοθεραπεία (γι’ αυτό λέγεται CAR-T), όμως αυτή τη φορά οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έλληνα αιματολόγο, χρησιμοποίησαν ένα ελαφρώς διαφορετικό είδος κυττάρου «φυσικού φονέα», το iNKT, γι’ αυτό η θεραπεία αποκαλείται CAR19-iNKT.

Οι ερευνητές και ο διάσημος αιματολόγος Αναστάσιος Καραδημήτρης του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, είναι πολύ ευχαριστημένοι με την απόδοση της θεραπείας και ελπίζουν για το καλύτερο.

Βάγια Χρυσού Ζέρβα, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.