Αρχική Δέσποινα Κοντονάτσιου

Δέσποινα Κοντονάτσιου

Η Δέσποινα Κοντονάτσιου γεννήθηκε στα Τρίκκαλα Θεσσαλίας στις 4-12-1957. Δημοτικό και Γυμνάσιο τελείωσε στην Θεσσαλονίκη.

Το 1975 γράφτηκε στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το 1979 το πτυχίο του Γλωσσολογικού Τμήματος.

Κατόπιν εξετάσεων έλαβε υποτροφία εσωτερικού του ΙΚΥ και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η διάλεκτος τής Λήμνου, εθνογλωσσολογική προσέγγιση», η οποία εγκρίθηκε το 1988 (αρ. πιστοπ. ΑΠΘ, 121, 2-11-1988) και εκδόθηκε στην επιστημονική επετηρίδα του Φιλολογικού Τμήματος τον Μάϊο τού 1989.

Κατέχει άριστα την Γαλλική γλώσσα (πτυχίο Sorbonne II), αρκετά καλά την Αγγλική κι έχει πτυχία της Βουλγαρικής και της Τουρκικής μετά από τριετή φοίτηση σε κάθε γλώσσα (στο Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου Αίμου).

Ως φοιτήτρια, στην Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ, παρακολούθησε ιδιαίτερα σεμινάρια Γλωσσολογίας του Καθηγητή Μ. Σετάτου καθώς και σεμινάρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Λαογραφίας κτλ, της κας Α. Κυριακίδου Νέστορος.

΄Εχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε διεθνή συνέδρια όπως το 1982 μέ θέμα: «Υποβλητική, Η έβδομη λειτουργία της γλώσσας», (δημοσιεύτηκε στά ΠΡΑΚΤΙΚΑ Φιλ. Σχ. ΑΠΘ τού 1985) καί 1986: «Συγκριτική εξέταση τριών Θεσσαλικών κοινοτήτων Β. Δ. Θεσσαλίας» που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στόν Τρικκαλινό Τύπο τό 1990.

Συνέγραψε μελέτες κοινωνιογλωσσολογικού περιεχομένου όπως το 1992: «Η επίδραση της Βιομηχανικής νοοτροπίας στην διαμόρφωση της νεότερης γλωσσικής πολιτικής», που δημοσιεύτηκε στις Κοινωνικές Τομές το 1993, καθώς την ίδια χρονιά, το 1993, συνέγραψε το άρθρο της: «Σύγχυσις γλωσσών και ΄Εκχυσις Πνεύματος» που δημοσιεύτηκε στις Κοινωνικές Τομές το 1994.

Το 1996 συνέγραψε το δοκίμιο: «Τα Ελληνικά: η γλώσσα της Ελευθερίας» που δημοσιεύτηκε το 1997 στο περιοδικό Δίαυλος ΄Εψιλον» [και από το 2001 στο Διαδίκτυο www.innernet.gr].

Πολλά ποιήματά της ανθολογήθηκαν σε διαγωνισμούς της Ποιητικής Ανθολογίας «Δαυλού» στα έτη 1989-94.

Παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια αρχαίων σλαβωνικών, σανσκριτικών, παλαιοτουρκικών, λαογραφίας, εθνολογίας, ιστορικοδογματικής ορθοδόξου πατερικής θεολογίας, ιχνογραφίας και διατροφολογίας.

Το 1982 ενεγράφει στην Θεολογική Σχολή ΑΠΘ όπου παρηκολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παραδόσεις καθηγητών του ιστορικοδογματικού κλάδου, όπως οι π. +Ιωάννης Ρωμανίδης και καθ. Ν. Ματσούκας.

Τo 1994 ήταν υποψήφια για την έδρα «Γλωσσοκοινωνιολογίας» σε βαθμό επίκουρου καθηγητή της Σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ.

Συχνές υπήρξαν και διάφορες εισηγήσεις της σε επιστημονικά συνέδρεια με περιεχόμενο γλωσσικό, ιστορικό, θεολογικό και εθνικό, π.χ. στον Γλωσσικό Όμιλο Βόλου, Σάββατον 20 Οκτωβρίου 2001, με θέμα: «Το γλωσσικό ανάθεμα και το εθνικό μας θέμα» και στον Πατριωτικό Σύνδεσμο Θεσσαλίας, το 2000, με θέμα: «Από την ελληνική κατάγονται όλες οι γλώσσες της γής;».

΄Εχει 25ετή υπηρεσία στην Μέση Εκπαίδευση.

Τον Σεπτέμβριο 2008 ήρθε με μετάθεση στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Μηχανιώνας όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Επιμελήθηκε ‘ζωντανές’ ραδιοφωνικές εκπομπές (στoν κρατικό Ρ. Σ. Αμαλιάδος 1986-1990) και υπήρξε δραστήριο μέλος (στο Προεδρείο) διαφόρων συλλόγων όπως: Η Οικολογική Κίνησις Νέας Μηχανιώνας, (έγραφε και στο περιοδικό της: Αλλιώτιδα), Σύλλογος Φίλων Ανθρωπολογικού Μουσείου Πετραλώνων Χαλκιδικής και Σύλλογος Ελλήνων και Ευρωπαίων Συγγραφέων και Λογοτεχνών.

Μετέχει επίσης, ενεργά σε ευρωπαϊκά παιδαγωγικά Ερευνητικά Προγράμματα (όπως το πρ. ΑΡΙΑΔΝΗ ένεκα του οποίου συμμετείχε σε διεθνείς παρουσιάσεις και εκτός Ελλάδος: Γαλλία).

Το 2010 ολοκλήρωσε τετραετείς σπουδές στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, όπου διδάχθηκε και ασκήθηκε στη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία.

Είναι έγγαμη από τo 1983 κι ο σύζυγός της ιερεύς Απόστολος Κ. Γάτσιας, υπηρετεί ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Νέων Επιβατών.

Κατοικεί στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

 

  •  Στον Ερευνητικό Οργανισμό Ελλήνων από: 2013
  • Θέση στον Ερευνητικό Οργανισμό Ελλήνων: Επιστημονική Σύμβουλος σε θέματα όπως Ιστορία, Αρχαία Ελληνικά καθώς και Συνεργάτρια στο τομέα Έρευνας
  • Επικοινωνία: researchlab@eoellas.org