ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΖΗΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΟΕ (ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ)

* Το περιοδικό Φιλοσοφεῖνἐπιστήμη, εὔνοια, παρρησία σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ζήτρος και τον Ερευνητικό Οργανισμό Ελλήνων (Ε.Ο.Ε.) στα πλαίσια του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του (Δια Έρευνας Μάθηση) ιδρύουν την Ακαδημία Φιλοσοφίας Θεσσαλονίκης.

* Στόχος του πνευματικού αυτού εγχειρήματος είναι η διάδοση του αρχαίου ελληνικού και του ευρωπαϊκού εν γένει (αλλά και του ανατολικού σε πολλές περιπτώσεις) φιλοσοφικού στοχασμού σε πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σε φοιτητές  άλλων σχολών πλην της φιλοσοφικής, αλλά και σε φοιτητές των θεωρητικών σπουδών που επιθυμούν να εμβαθύνουν την γνωστική τους επάρκεια σε συγκεκριμένους τομείς της φιλοσοφικής εξειδίκευσης. Οντολογία, Μεταφυσική, Γνωσιολογία, Πολιτική και Ηθική φιλοσοφία, Φιλοσοφική Ανθρωπολογία, Αισθητική αποτελούν τις κατευθυντήριες περιοχές ανάπτυξης του παρόντος πνευματικού εγχειρήματος, που εμφορείται από τη φιλοδοξία της πρόσδοσης της απαραίτητης ώθησης στην φιλοσοφική σκέψη των καιρών μας. Η Ακαδημία Φιλοσοφίας θα προσκαλεί διακεκριμένους επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές από τα μεγαλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά της χώρας ή του εξωτερικού, οι οποίοι θα πραγματοποιούν διαλέξεις-μαθήματα περί διαφόρων φιλοσοφικών ζητημάτων. Οι διαλέξεις θα εντάσσονται σε κύκλους μαθημάτων (συνήθως μηνιαίους ή εξαμηνιαίους) για συγκεκριμένους τομείς της αρχαίας της νεότερης και της σύγχρονης φιλοσοφικής σκέψης.

* Μετά την παρακολούθηση της σειράς μαθημάτων περί μίας φιλοσοφικής θεματικής οι φοιτώντες θα λαμβάνουν «Βεβαίωση-Πτυχίο» παρακολούθησης με την υπογραφή των υπευθύνων και των διδασκόντων στην Ακαδημία.

* Επιπλέον, η Ακαδημία Φιλοσοφίας θα επεκτείνει το ερευνητικό της ενδιαφέρον (μαθήματα, διαλέξεις, έρευνα, συγγραφή βιβλίων) και σε άλλους τομείς της πολιτισμικής ανθρώπινης ανάπτυξης, όπως η Ιστορία, η Ανθρωπολογία, η Ιατρική, η Ψυχολογία και εν γένει κάθε επιστήμη, που σχετίζεται με την ανθρώπινη πολιτισμική εξέλιξη.

* Η έδρα της Ακαδημίας Φιλοσοφίας βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου 225 (περιοχή City Gate/One Salonica) στον 1ο όροφο.

* Οι δραστηριότητες της Ακαδημίας Φιλοσοφίας θα πραγματοποιούνται στην  ειδικά διαμορφωμένη και πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα «Αριστοτέλης ο Μακεδών» χωρητικότητας 200 ατόμων.

* Το χειμερινό εξάμηνο 2015-2016 θα εκκινήσει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου 2015 με σειρά μαθημάτων-διαλέξεων αφιερωμένων στην «Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία», οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 7-9 μ.μ. Τον Οκτώβριο του 2015 θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο 4ων μαθημάτων-διαλέξεων προ-σωκρατικής φιλοσοφίας υπό των τίτλο:

«Οι τρεις Μιλήσιοι, Θαλής, Αναξιμένης, Αναξίμανδρος, 

και ο Αναξαγόρας»

Λεπτομέρειες για τους τίτλους και τις θεματικές των διαλέξεων θα ανακοινωθούν προσεχώς.

* Επίσης κάθε Δευτέρα 7-9 μ.μ. θα πραγματοποιείται το σταθερό μάθημα της ερευνήτριας Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τάνιας Δεληγιάννη:

Διαλεκτική Σκέψη

Διαλεκτική Σκέψη, το επόμενο βήμα της σκέψης γίνεται Παγκόσμια μέσα από την Ελλάδα. Άσκηση νοημοσύνης και η σχέση της με την Παγκόσμια εξέλιξη της Νόησης, η συνέχεια του Στοχασμού και της Ελληνικής φιλοσοφίας μέσα από το Διαλεκτικό παιχνίδι (έρευνα – πείραμα – απόδειξη). Ο κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να εξελιχθεί νοητικά μέσω της Εντελέχειας του ανθρώπου από και προς τον Εαυτό του.

Ενότητες που θα μελετηθούν :

Λόγος ~ Είναι ~ Αιθέρας ~ Νόηση ~ Ορμόνη ~ Σωματίδιο Χιγκς ~ Ενέργεια

Διαίσθηση ~ Υπεράνθρωπος

 Η διαλεκτική του φιλοσόφου Εμπεδοκλή

 Ο Κώστας Αξελός και η πλανητική σκέψη

* Ως ελάχιστη συνδρομή παρακολούθησης ορίζονται τα 20 ευρώ/μήνα και για τα τέσσερα μαθήματα-διαλέξεις, το κόστος παρακολούθησης μεμονωμένων μαθημάτων ανέρχεται στα 7 ευρώ (Ζητούμε την κατανόησή σας για την απαίτηση κάποιας χρηματικής συνδρομής σ’ αυτή τη δύσκολη για τη χώρα μας πολιτική-οικονομική συγκυρία, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε κάποια ελάχιστη συνδρομή από εσάς για πρακτικούς λόγους, όπως η θέρμανση ή ο κλιματισμός του χώρου, τα λειτουργικά έξοδα, το βοηθητικό προσωπικό και κυρίως η διαμονή των προσκεκλημένων).

Εγγραφές μπορούν να λάβουν χώρα από Τετάρτη 8 Ιουνίου στα Γραφεία του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων, Λεωφόρος Καλλιθέας 84 Αμπελόκηποι, καθημερινά 18:30 με 22:00, στα γραφεία-βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΖΗΤΡΟΣ, Πλάτωνος 2 Κέντρο, καθημερινά ωράριο καταστημάτων και ηλεκτρονικά από την παρακάτω φόρμα:

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2313 022-040 και 698 2883005.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *