ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ – ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΟΕ

Ολόκληρη η ανθρωπότητα διανύει δύσκολους καιρούς, εξαιτίας αυτής της όχι κατά πολλούς απρόσμενης και καθόλου τυχαίας λαίλαπας πού λέγεται COVID-19. Η τελευταία έχει μολύνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκόσμια, με την πρόβλεψη ο αριθμός αυτός να αυξηθεί δραματικά, καθώς ο ιός δεν βρίσκεται σε ύφεση, αλλά και επειδή ακόμη δεν έχουν υπολογισθεί τα κρούσματα και οι επιπτώσεις από την εξάπλωση τού στην Αφρική.

Σε μια ολόκληρη ήπειρο στην οποία αυτή την στιγμή τα κρούσματα είναι πολύ λίγα, ενώ ούτε οι δομές του συστήματος υγείας της πληρούν τα παγκόσμια standards αλλά ούτε και οι κοινωνίες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ενδεχομένως θα επιβληθούν σε αυτές. Αργά ή γρήγορα όμως (ελπίζουμε γρήγορα) και αυτή η πανδημία όπως και οι προηγούμενες που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει αφήνοντας πίσω της έντονα τα σημάδια της.

Τότε θα έρθει η ώρα της κρίσης και του προβληματισμού όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε αυτή των κυβερνήσεων ώστε να αναλογιστούν τις ευθύνες αλλά και να απολογηθούν για τις παραλείψεις τους. Θα βρουν το θάρρος όλοι αυτοί να κάνουν την αυτοκριτική τους και να απολογηθούν στους πολίτες, πως τα πολυδιαφημισμένα συστήματα υγείας αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών και ανίκανα να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Τότε θα έρθει η ώρα να κάνουμε ταμείο και πραγματικές συγκρίσεις σε σχέση με τις προηγούμενες καταστάσεις που έλαβαν χώρα στον κόσμο τα περασμένα έτη, αλλά και να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε για ποιον ακριβώς λόγο ελήφθησαν αυτά τα εξοντωτικά μέτρα για τους πολίτες.

Τώρα, όσον αφορά την πατρίδα μας κρατάω την δήλωση του κυρίου Σ. Τσιόδρα, του ανθρώπου που κυριολεκτικά όλη η Ελλάδα στις έξι το απόγευμα κρέμεται από τα χείλη του, ότι η επιστημονική κοινότητα της οποίας είναι κορυφαίο στέλεχος, περίμενε από την αρχή της προηγουμένης δεκαετίας κάποια μορφή πανδημίας. Αν ισχύει αυτή η πρόβλεψη, που ισχύει , τότε με ποια λογική ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως υπουργός υγείας , έκλεισε ένα σωρό νοσοκομεία και απέλυσε ένα μεγάλο αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; Τότε ο υπουργός υγείας δεν είχε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα;

Ή ήθελε εκτός από την δόξα από τους δανειστές να πάρει και την δόξα από τους επιστήμονες; Μπορεί να μας κλείσατε στα σπίτια μας αλλά δεν μπορείτε να φυλακίσετε το μυαλό μας. Ες αύριον τα σπουδαία!

Χρήστος Μακρόπουλος

Πρόεδρος ΕΟΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *